Forskning om alger och musslor i foder

Musslor och alger är ett hållbart alternativ till soja i foder. Nu har Stiftelsen Lantbruksforskning beviljat 3,3 miljoner kronor till ett forskningsprojekt som handlar om just det.

Lokalproducerade musslor och alger kan vara ett alternativ till soja i foder. Foto: Odd Lindahl

– Mikroalger har god potential att fungera som proteintillskott då det har liknande protein och oljeinnehåll som sojabönor. Musselmjöl kan ersätta fiskmjöl i kycklingfoder och utgöra en högkvalitetsskälla av protein vid uppfödning av gödkyckling, säger Catherine Legrand, prof. i Marin ekologi vid Linköpings Universitet och ALGOLAND projektets initiativtagare, i ett pressmeddelande.

Produktionen av mikroalgerna sker i sydöstra Sverige genom att återanvända koldioxidutsläpp från förbränning och biogasanläggningar samt återanvända näring från vattenkällor som är övergödda.

Musselodlingen verkar som en näringssänka vid skörd och motverkar lokal övergödning.

Forskningen sker inom projektet ALGOLAND som är ett samarbete mellan Linköpings Universitet, Kalmarsundskommissionen, WSP och Kalmar Lantmän, Guldfågeln, Kopparfly Sprättägg och musselodlare Jan Anderssons Dykeri och Byxelkroks Marine Services AB.

Visionen är att minska importen av soja och ersätta det med ett hållbart och lokalproducerat alternativ.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 23 december 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste