Importerade antibiotikaförbrukningen uppmärksammas

Under måndagen uppmärksammade SVT Nyheter hur importen av kött från andra länder än Danmark har ökat sedan 2007. Enligt kanalens undersökning är konsumenterna omedvetna om att antibiotikaförbrukningen är mycket högre i exempelvis Tyskland och Italien, än vad den är i Danmark.

Enligt SVT Nyheters undersökning har importen av fläskkött från andra länder än Danmark ökat med 86 procent sedan 2007. Vid intervjuer med kunder i en Ica-butik visar man även att flera tror att Danmark är det värsta landet, när det kommer till antibiotika, samtidigt som man tror att Tyskland och Italien är bra.

Faktumet att den tyska och italienska djurhållningen förbrukar fyra respektive sju gånger så mycket antibiotika som Danmark har gått dessa konsumenter förbi.

Vidare uppmärksammar SVT hur svårt det är för konsumenten att välja efter ursprung i butiken. Bland annat lyfter man Ica:s egna frysta köttbullar. På framsidan av förpackningen står det "svensk klassiker" med stora bokstäver, medan det i det finstilta på baksidan står ursprungsland Tyskland.

– Det är för att köttbullar är en väldigt traditionell svensk produkt, säger Dan Jacobsson, som är färskvaruchef Ica, till SVT Nyheter.

Trots att försäljningen av svenskt kött har ökat de senaste åren, verkar det med andra ord ännu finnas ett behov av att fylla de kunskapsluckor som råder i konsumentledet.
 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 29 december 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste