HKScan backar från sidoverksamheter

Framöver avyttrar HKScan sitt ägande i Svenskt Butikskött, Gotlands Slagteri samt i Svensk Lantbrukstjänst. Enligt företaget ligger anledningen i att man vill fokusera på sin kärnverksamhet och ytterligare effektivisera sin juridiska struktur i Sverige.

– Under de senaste åren har vi strävat efter att förenkla och effektivisera vår verksamhet i Sverige. Dessa avyttringar kommer ytterligare att tydliggöra och förenkla vår administration. Affären innebär att Svensk Butikskött behåller ett starkt fotfäste som lokal aktör på Gotland, vilket är viktigt både för lokala producenter och konsumenter. Vi avser att fortsätta samarbeta med Svensk Butikskött och kommer att överföra våra lokala inköpsavtal av djur på Gotland till bolaget i slutet av 2016, säger Göran Holm, på HKScan Consumer Business i Skandinavien, i ett pressmeddelande.

HKScan har ägt en andel i Gotlands Slagteri AB och Svensk Butikskött AB sedan 2010. Framöver avyttras detta ägande till svenskt Butikskötts huvudägare och vd Thomas Östlund.

– Genom mitt förvärv av resterande aktier i Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri förstärker företagsgruppen sin position som progressiv och nytänkande aktör på den svenska kött- och charkmarknaden. Satsningen möjliggörs av samarbete med dagligvaruhandeln samt den regionala livsmedelsindustrin på Gotland, både för den konventionella och ekologiska marknaden. Under de senaste åren har konsumenternas generella intresse för livsmedelproduktion ökat och efterfrågan av produkter med tydligt ursprung tilltagit. Dessa trender bekräftar ytterligare vår position och stöder vår ambition att utveckla vidare lokala och ekologiska kött- och charkprodukter, säger Thomas Östlund.

Vidare väljer HKScan att avsluta sitt 26 procentiga ägande i Svensk Lantbrukstjänst. 25 procent av ägandet avyttras till branschorganisationen Svenska Köttföretagen, där HKScan är delägare. Resterande 1 procent avyttras till Konvex AB.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 05 januari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste