Snart blir det gårdsmjölk i Torsby

På Bondfolks gård i Rådom utanför Torsby har Per-Åke Nykvist och Anna Ring 100 mjölkkor. Under hösten har de dessutom byggt ett gårdsmejeri och i slutet av januari kommer Torsby Gårdsmjölk att lanseras på Ica Toria i Torsby.

Per-Åke Nykvist och Anna Ring har byggt ett eget gårdsmejeri där en del av gårdens mjölk ska paketeras lokalt. De drygt 100 korna på deras gård Bondfolk lantbruk producerar cirka 2,5 ton mjölk varje dag. Nu ska omkring 200 liter per dag bli Torsby gårdsmjölk. Foto: Mari Nälsén
Mejeriet står klart, det är bara maskinerna som inte är på plats ännu.

– Vi skulle ha varit igång redan egentligen men förpackningsmaskinen dröjer, berättar Per-Åke Nykvist när vi slår oss ned i det lilla köket innanför ladugården.

Bygget är klart, men ännu saknas maskinerna. I slutet av januari beräknas den första mjölken från Anna Ring och Per-Åke Nykvists mejeri levereras till den lokala Ica-handlaren.
Mejeriet som de byggt ska till en början paketera omkring 200 liter mjölk. Men det kommer finnas kapacitet för omkring 1 000 liter om allt går för fullt. Det är dock bara en liten, liten del av de två och ett halvt ton mjölk som de drygt 100 mjölkkorna på Bondfolk producerar per dag.

– Vi kommer absolut att fortsätta leverera största delen av mjölken till Arla. 

Mjölk och grädde

Torsby gårdsmjölk levereras i enliters-förpackningar och den kommer att vara pastöriserad men inte homogeniserad, vilket gör att den bör skakas före den dricks. Fetthalten blir mellan 1,5 till två procent. Utöver mjölken kommer man också packa fyradeciliters-­förpackningar med grädde.

– Vi beslutade att producera den mjölk som konsumenterna vill ha och marknadsundersökningar visar att det är den med omkring två procent fett, berättar Anna Ring.

Mjölkvagnarna är det enda som hittills är på plats i Per-Åke Nykvist och Anna Rings mejeri.
Hur kom ni på den här idén att bygga ett eget mejeri?

– Jag vet inte egentligen, man har väl alltid tänkt att det vore roligt att sälja lokalt och även under åren fått frågor om det. Dessutom vill man ju att mjölken ska stanna i bygden och inte behöva långa transporter till konsumenterna, säger Per-Åke Nykvist.

De fick upp ögonen för de små mobila mejerierna som i dag finns på marknaden och när väl idén fått fäste ville den inte släppa. Så i slutet av september togs första spadtaget samtidigt som de byggde till mjölkladugården med 28 platser för att så småningom utöka besättningen till 120 mjölkande kor.

När allt är klart beräknas mejeriet ha kostat 600 000 kronor.

– Vi har tagit lån på hälften och resten är egna medel. Det finns möjlighet att få stöd, men det vet vi inte om vi får ännu, berättar Per-Åke Nykvist.

Inte orolig

– Det är inget som står och faller med det här mejeriet. Det är inget som hotar gården och den produktion vi bedriver i dag. Fungerar det inte så får vi sälja utrustningen och göra om mejeriet till stall istället, säger han och skrattar.

– Jo, men jag är nog lite nervös, säger Anna Ring.  Men jag tror och hoppas att det kommer att gå bra.

Kalkylen, som visar positiva siffror, säger att mejeriet kommer att omsätta mellan 500 000 och 600 000 kronor om de producerar 200 liter mjölk om året.

– Skulle vi kunna packa 1 000 liter, ja, så är vi genast uppe i en omsättning på tre miljoner, säger Per-Åke Nykvist.

Till en början ska all mjölk och grädde gå till en butik i Torsby, Ica Toria, men vad som händer sedan vet de  inte.

– Vi tar det som det kommer, säger Per-Åke Nykvist

Än så länge är det inte klart vad mjölken kommer att kosta ute i butik. Att den blir dyrare än Arlas är klart, men inte hur mycket.

– Det får inte bli för mycket i alla fall, säger Anna Ring.

De kommer, åtminstone till en början, sköta mejeriet själva, kanske med hjälp av den heltidsanställde i ladugården.

Korna på Bondfolk mjölkas två gånger om dagen i mjölkgrop. Man odlar vall och foderblandning till ensilage på cirka 100 hektar. Det finns två traktorer på gården och man har maskinstation tillsammans med en granne.

– Vi gör allt själva och åtar oss lite entreprenad ibland, säger Per-Åke.

Han har bedrivit mjölkproduktion på Bondfolk i fem år, gården tog han över 2001.

– Tidigare jobbade jag inom industrin och hade en liten besättning dikor. Men jag trivdes aldrig med jobbet och så fanns ju ladugården här. Det är ett mycket mer givande arbete, berättar han.

Anna kom hit för fyra år sedan och nu driver de gården tillsammans. De delar gärna med sig om sin vardag genom Facebook sidan”Bondfolks lantbruk”.

– Det är roligt och inspirerande att dela med sig av livet på gården. Att ge människor förståelse för hur det fungerar att vara bonde, säger Anna.

Bondfolks gård

Areal: 92 hektar, mestadels skog. Odlar på cirka 100 hektar arrenderad mark

Besättning: 100 mjölkande kor, ska ökas till 120

Ägare: Anna Ring, 26, och Per-Åke Nykvist, 40

Barn: Per-Åkes döttrar Emelie och Rebecka 17 och 19 år, Annas son Hugo 3 år

Mari Nälsén

Frilansjournalist

Artikeln publicerades söndag den 24 januari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste