Nytt sätt att mäta hållbarhet i produktionen

I ett danskt projekt har man tagit fram en ny metod för att mäta hur hållbar mjölkproduktionen är. Projektet har mynnat ut i ett verktyg, RISE, som ska kunna användas såväl på gården som vid export.


De punkter som är inom det rosa området av hållbarhetspolygonen bör man arbeta på. De gula bör undersökas och förbättras om det går med en mindre insats. Punkterna i det gröna området är hållbara.

RISE står för ”Respone Inducing Sustainability Evaluation” metoden är vetenskapligt utprövad och används i 47 länder. I analysen kan man få en överblick av produktionen och genom en hållbarhetspolygon kan lantbrukaren få en bild av hur hållbar gårdens produktion är.

Genom att lantbrukaren svarar på en lång rad frågor tar man fram ungefär 50 ekonomiska, driftmässiga, sociala och miljömässiga indikatorer som sedan viktas. Det kan handla om samarbete med kollegor, bruk av rådgivning, arbete-fritid, resultat, investeringar, växthusgaser och mycket mer därtill.

I Danmark tror man att hållbarhetsanalysen kommer att underlätta exportmöjligheter. Det kan även bli enklare att värdera företaget och kommunicera miljöarbetet till konsumenter och producenter. Analysen ger även lantbrukaren konkreta värden på hur miljövänlig produktionen är, information som kan användas i miljöansökningar. En annan fördel man ser är att olika produktionsområden analyseras, diskuteras och jämförs utifrån olika aspekter.

Arbetet med denna typ av analyser fortsätter i Danmark och man kan läsa mer om det här.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 januari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste