Misstänkt köttfusk i Sverige

I slutet av januari riktades misstanke mot de gotländska köttföretagen Gothemsgården och Gotland K&D gällande köttfusk. Enligt anmälan ska man ha importerat stora mängder utländskt kött för att sedan sälja det som svenskt.

Enligt Miljöförvaltningen ska de gotländska företagen ha importera utländskt kött, för att sedan blanda upp det med svenskt. Foto: Thinkstock

Bakom utredningen står Miljöförvaltningen i Stockholm. Aftonbladet rapporterar att bara under sex veckor i slutet av 2015 sålde företaget 23 ton utländskt kött som svenskt, till konsumenter i hela landet. Därutöver sålde man nio ton kött som kravmärkt trots att så inte var fallet, enligt miljöförvaltningen i Stockholm.

– Det blir hundratals ton på ett år och det är enorma kvantiteter. Vi har aldrig stött på ett sådant omfattande systematiskt fusk tidigare, säger Daniel Selin, avdelningschef vid livsmedelskontrollen, till Aftonbladet.

Enligt utredarna ska köttfusket ha möjliggjorts genom att man har köpt in svenskt kött i det ena bolaget, vilket därefter har blandats med utländskt kött från det andra bolaget. Enligt Miljöförvaltningen ska det utländska köttet främst komma från Tyskland och Holland.
Produkterna ska främst ha sålts som nötfärs och styckdelar, till sjukhuskök, skolkök, restauranger och vanliga butiksdiskar i hela landet.

 

Försatt i konkurs

Enligt företagen rör sig det hela om ett missförstånd där man har ”varit försumliga i rapportering och journalföring”. 

Det har minst sagt stormat ekonomiskt runt det gotländska företaget under den senaste tiden. Nyligen avgjordes en tvist mellan Gothemsgården och ett antal djuruppfödare, vilket bland annat ledde till att Gothemsgården tvingas betala nära 140 000 kronor till en en uppfödarna, rapporterar Hela Gotland. Inom kort ska även ett krav från Gotlands Ekologiska AB, på 4,6 miljoner kronor, avgöras i tingsrätten. Anledningen där ligger i uteblivna slaktlikvider.

Till följd av ekonomiska problem, sattes Gothemsgården i konkurs den 22 januari i år.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 26 januari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera