Grönsaker ersätter kött i halvfabrikat

På bensinmacken Preem har man minskat kötthalten i sin kabanoss av klimatskäl. Numera är det svenskt fläsk istället för nöt i korven och 50 procent kötthalt istället för 65 procent. Även Scan har kommit med nya produkter med mindre köttinnehåll.

Någonting har hänt. Det var inte längesedan korvfabrikörer stoltserade med högt köttinnehåll och konsumenterna letade efter detsamma. Så är det fortfarande, men något mer är på väg att hända. Tidigare har man gömt undan produkter med lågt innehåll, men nu kommer produkter där man minskat på köttet för klimatets skull.

Snabbmat med mindre kött

I dagarna lanserar bensinmacken Preem en korv med mindre kötthalt. Nu har deras kabanoss 50 procent istället för 65 procent köttinnehåll. Nötköttet har ersatts med svenskt fläskkött och utöver det är det ingredienser som morot (svenska), linfrön (svenska), chiafrön (sydamerika) och svensk rapsolja.

I ett pressmeddelande skriver Preem att den nya korven har 50 procent lägre klimatpåverkan än Preems vanliga varmkorv, enligt en beräkning utförd av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

I och med att korven kan köpas på en bensinmack så kan man räkna om hur många mil man ”sparar” genom att ta en klimatvänlig korv. Enligt Preem innebär det att man klimatkompenserar runt 500 meter, förutsatt att man tankar med deras mest miljövänliga alternativ, Preem Evolution bensin.

Korven tillverkas av Lindvalls chark i Småland och finns endast på Preem.

– Det har varit ett stimulerande samarbete med framtagningen av den nya kabanossen, som är en framtidsprodukt och som passar bra in i Preems hållbarhets- och miljöarbete, säger Lars Andersson, vd för Lindvalls Chark, i ett pressmeddelande.

Klassiker med mindre kött

Järpish är en ny tappning av klassikern järpe. Här skriver man stolt att 50 procent är grönsaker och lyfter fram den aspekten istället för ett högt köttinnehåll.  Foto: Scan Instagram @scan_smakenavsverige

Även HKScan, som äger varumärket Scan, har nyligen introducerat produkter som ”Järpish” och ”Korvish”. De är produkter där köttet fått lämna plats till grönsaker.

Järpish är en variant av en järpe där köttet fått lämna plats till svenska rotfrukter som morot, potatis, kålrot och palsternacka, som utgör 50 procent av innehållet. Köttet kommer från svensk rapsgris och ligger på 45 procent och sedan är det övriga tillsatser och kryddor på fem procent.

Korvish är som namnet antyder en korv och köttinnehållet har sänkts till 45 procent och består även här av svensk rapsgris. Istället för kött utgör svenska bruna bönor, gula ärtor och gröna ärtor 50 procent av innehållet och kryddor och övriga tillsatser står för de sista fem procenten.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste