"Den billiga maten har ett högt pris"

En välkänd svensk ekonomiprofessor, Carl B Hamilton, har ondgjort sig över svensk köttproduktion. Hans debattartikel visar på okunnighet om hur svenskt kött produceras och vilka villkor som gäller. Frihandel är inte allena saliggörande, det vet de många som drabbats av prisdumpning, detta oavsett bransch.

Monica Didriksson. Foto: Anna Didriksson

En hållbar köttproduktion handlar bland annat om att sluta skövla regnskog, säkra vattentillgångar och återbeskogning och framförallt ge barnen möjlighet att gå i skola. Utbildning ger kraft att förändra det egna livet och jordbrukets produktionsmetoder.

Hotet från MSRA, multiresistenta bakterier, är reellt. Den som kommer till sjukhus ifrån en utlandsvistelse kontrolleras noga för att säkerställa att patienten inte sprider bakterierna. En källa till den snabba spridningen av de resistenta bakterierna är det ohämmade bruket av antibiotika i stora delar av världen. Förfärande mycket av antibiotikan används till djur för att de har så dålig livsmiljö och för att de ska växa fortare.

Det som behövs är tuffa och bindande överenskommelser världen runt för att mycket snabbt dra ner radikalt på antibiotikan till djur som ska bli den mat vi äter. Annars är katastrofen här. Då menar jag inte det som kvällstidningarna menar med katastrof utan att vi människor står utan medicin när vi blir allvarligt sjuka.

Det finns ingen anledning, inte ens i frihandelns namn, att importera mat som produceras på djur- och miljövidrigt vis. Det som behövs är att synen på miljö och djur förändras. I en stor del av världen slutgöds djuren i så kallade feed lots där skydd för väder och vind saknas, torra liggplatser är en nåd att stilla bedja om och fodret är majs och spannmål. Nötkreatur ska äta gräs. Det är deras basföda och övriga fodermedel är bara tillskott.

I Sverige får vi inte producera livsmedel och hantera djur som det görs på många håll i världen. Det offentliga Sverige upphandlar mycket mat som strider mot svenskt lagstiftning. Där finns ingen som helst logik, alltså att vi ställer samma miljö-och djurskyddskrav på de livsmedel som upphandlas som det ställs på oss företagare som producerar livsmedel.

Har ni glömt salmonellan? Det är en sjukdom som bekämpas effektivt i Sverige men importerad mat tar in den. För att bli bra behövs effektiva läkemedel, annars kan den vara livshotande.

Nej den billiga maten har ett pris. Ett mycket högt pris. Det priset är hotad folkhälsa, djur och lantarbetare som far illa och en miljö som skövlas.

Monica Didriksson
Lantbrukare i Töreboda

Debattartikeln som Carl B Hamilton skrivit kan läsas här.

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste