Korn gör under för hälsan

Antalet överviktiga och personer med diabetes typ två, har ökat mycket under flera år, men nu visar forskning från Lunds Universitet, att ett ökat intag av korn kan förbättra folkhälsan. Blodsockret regleras och risken för diabetes två samt hjärt- och kärlsjukdomar minskar. 

Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet. Foto: Kennet Ruon

– Det är förvånande men mycket lovande att rätt val av kostfiberblandning på väldigt kort tid kan få påfallande hälsosamma effekter på friska människor, säger Anne Nilsson, som är docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet och är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Friska medelålders personer fick under tre dagar äta bröd baserat på kornkärnor till tre måltider om dagen. Undersökningen visade att ämnesomsättningen påverkades positivt i upp till 14 timmar efter. Bland annat såg man minskat blodsocker- och insulinpåslag efter måltiden, samt ökad insulinkänslighet och förbättrad aptitreglering.

Bra kostfibrer

Enligt forskarna är det den speciella kostfiberblandningen i kornet som gynnar tillväxt av goda bakterier och stimulerar frigörandet av viktiga tarmhormoner. 

– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes, förklarar Anne Nilsson.

Hoppas på mer korn i maten

Forskarna hoppas att intaget av korn ökar i framtiden och att det skulle kunna bli ett mer naturligt inslag i matlagningen.

Forskarnas tips för att hålla blodsockerbalansen:

  • Ät bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, gärna med blandade sädesslag.
  • Undvik vitt mjöl.
  • Blanda kornkärnor i soppor och grytor, använd gärna som ersättning för ris.
  • Ät mer baljväxter, de innehåller en bra blandning av kostfibrer och har liksom korn ett lågt GI.
  • Försök använda cerealier som är så intakta som möjligt. Hela kärnor är bäst, fint mjöl är sämst.

Läs mer om forskningen här

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Djupt oroande utveckling för svenskt jordbruk

Förra året var sannolikt det mest lönsamma för svenskt jordbruk sedan EU-inträdet. Detta år ser lönsamheten ut att bli sämre, men ändå historiskt sett god. Likväl är investeringsviljan inte minst i djurhållningen låg och vi går mot minskad produktion av gris, fågel och mjölk. Hesa Fredrik bör ljuda över stad och land. Den svenska naiviteten om mervärden för hela produktionsvolymen och bibehållen produktion trots nationella särregler och nationella merkostnader, måste få ett slut.

 

Kommentera