GrainSense ger proteinhalten direkt i fält

Det finska teknikföretaget GrainSense är på väg att släppa en ny handhållen maskin, som bland annat mäter proteinhalten i grödorna direkt på fältet. I Sverige kommer maskinen säljas via Gullviks.

Den handhållna enheten GrainSense mäter bland annat grödans proteinhalt och vattenhalt direkt i fält. Foto: Grainsense

– Vårt unika produktkoncept gör det möjligt för jordbrukaren att förbättra skörderikligheten och skördens kvalitet. Samtidigt förbättrar den transparensen på sädesmarknaden. Med vårt arbete kan vi påverka miljontals människors liv och välmående, säger Edvard Krogius, som är vd för GrainSense, i ett pressmeddelande.

Genom att ta med sig maskinen ut i fält kan lantbrukaren snabbt få svar på den aktuella proteinhalten, olje- och kolhydrathalten samt fuktigheten i sädeskorn. Apparaten drivs av batterier och kräver endast några sädeskorn för att ge ett resultat.

Då enheten lagrar sin aktuella gps-positionering via molntjänst, har man som lantbrukare möjlighet att komma åt analysresultaten via sin mobiltelefon eller dator.

På den svenska marknaden kommer Gullviks stå för försäljningen av GrainSense.

– Det nya konceptet stärker Berners och Gullviks heltäckande utbud för jordbrukarna. Vi anser det vara viktigast att förbättra våra kunders produktivitet och lönsamhet och vi har en stark tillit till att det här startup-konceptet kommer att uppfylla förväntningarna, säger avdelningschef Kalle Erkkola, på Gullviks moderbolag Berner AB.

För att nå nästa fas har GrainSense nyligen fått en kapitalfinansiering på 1,4 miljoner euro samt ett utvecklingslån av Innovationsfinansieringsverket Tekes i Finland. GrainSense är ett spinoff-företag från Teknologiska forskningscentralen VTT.

GrainSense förväntas vara tillgänglig på den svenska marknaden under den andra halvan av 2016.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste