Skärpt lag om antibiotika i EU

Under onsdagseftermiddagen röstade Europaparlamentets utskott för miljö, folkhälsa och matsäkerhet, igenom det lagförslag som bland annat handlar om skärpt användning av antibiotika. 

Under onsdagen röstade Europaparlamentet igenom ett lagförslag som förhoppningsvis leder till minskad antibiotikaförbrukning inom djurhållningen i Europa. Foto: Thinkstock

– Resultatet av omröstningen är en stor framgång och ett resultat av hårt förhandlande, säger Fredrick Federley, Europaparlamentariker för Centerpartiet, i ett pressmeddelande.

Jasenko Selimovic (L), har deltagit i förhandlingarna och är mycket nöjd med resultatet.

– Jag har kämpat med näbbar och klor för att få till stånd en mer reglerad och ansvarsfull användning och försäljning av antibiotika för djur. På så sätt kommer vi att kunna stoppa missbruk av antibiotika som tyvärr är alltför vanligt i vissa EU-länder, där många producenter missbrukar antibiotika för att kamouflera dålig djurhållning eller sänka sina produktionskostnader. Dagens omröstning är en seger för kampen mot antibiotikaresistens och för konsumenterna, kommenterar Selimovic (L) omröstningen.

Den nya ramlagen innehåller åtgärder för att:

  • Motverka antibiotikaresistens.
  • Främja konkurrenskraft och innovation i EU.
  • Underlätta för företag att registrera och exportera läkemedel som har tillverkats  i EU.
  • Öka tillgången av andra veterinära läkemedel i EU.

Även LRF är nöjda över onsdagens resultat.

– Detta är ett steg i rätt riktning. Begränsningar i möjligheterna att ge antibiotika till friska djur borde göra att användningen i Europa minskar, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF och fortsätter:

– Nu ser vi fram emot att rådet och parlamentet kommer överens om en tydlig lagstiftning. De länder som ligger högt i användning kommer att behöva hjälp för att klara av att ta bort förebyggande antibiotika och vi i Sverige är beredda att bistå med vår mångåriga kunskap och erfarenhet, avslutar hon.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 februari 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera