EU:s jordar förstörs på många sätt
24 kvadratmeter åkermark i Europa, förstörs varje sekund. Den bebyggs, försaltas, förorenas, packas eller rinner iväg med vatten eller blåser iväg med vinderosion, visar en ny rapport.
I ett projekt som kallas RECARE som pågår mellan 2013 och 2018 har 60 forskare skrivit en rapport på 200 sidor som heter ”Soil threats in Europe”. I den beskrivs de största hoten mot åkermarken. I inledningen av rapporten beskriver de jord som en ändlig resurs i och med att den bildas långsamt.
Hoten ser olika ut i olika länder. I Sverige är det markpackning och bebyggelse som är de största hoten, medan hotet i norra Tyskland, östra Nederländerna och Iberiska halvön, är vinderosion. Mullhaltsminskning i mineraljordar är ett problem, som man ser över hela Europa.
Försaltning är ett hot som är störst i södra Europa, där sker även ökenutbredning, vilket också är ett problem på Island.
I de tätbefolkade områden, främst i västra och centrala Europa, är bebyggelse ett hot. Översvämningar sker mestadels längs med Europas stora floder och skred drabbar mestadels bergsjordbruk.
När det gäller förorening i mark, är det svårare att peka ut drabbade regioner, i och med att det kan handla om lokala föroreningar. I det avsnittet pratar man även om förorening av åkermark med växtskyddsmedel.
Gemensamt för hoten, är att människan direkt eller indirekt ligger bakom dem alla.
Läs mer här.