Ingen dispens för betning av vårraps

LRF har nu fått avslag på den dispensansökan, angående insektsbetning, man skickat till Kemikalieinspektionen. Att beslutet tas samtidigt som flera andra länder i EU har fått dispens, upprör Albin Gunnarsson på SFO.
 

Albin Gunnarsson från SFO är besviken över Kemikalieinspektionens avslag. Han tycker det är konstigt att olika EU-länder gör olika bedömningar när det kommer till dispens av betningsmedel. Foto: Carolina Wahlberg
 

– Man blir rätt frustrerad alltså. Varför har vi EU-förordningar som ingen följer? Eller jag vet inte vem som gör rätt? Kemikalieinspektionen hävdar att de gör rätt och finländarna, danskarna och britterna hävdar att de gör rätt, säger Albin Gunnarsson, från Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare, SFO, och fortsätter:

– Finland har till och med lyckats med konststycket att upprepa en dispens. Något som vi har svårt för att göra i Sverige.

Det är samma lagstiftning som står bakom dispenserna och alla jobbar under EU-förordningen 1107/2009, som reglerar växtskyddsmedel.

Dispenserna rör samma typ av betningsmedel mot jordloppor, och i Sverige ansökte man om halverad dos på 12 000 hektar i Mälardalen, berättar Albin.

Vad betyder det här avslaget?

– Det betyder att vägen tillbaka för våroljeväxterna fortfarande är oerhört lång. Det fattas 90 procent odlad areal jämfört med före förbudet, säger han.

Det var 2013 som förbudet mot neonikotinoider kom och berörde säsongen 2014 och 2015.

– Det skulle vara ett två-årigt förbud. Men nu har vi ju passerat det. EFSA, European food safety authority, har fortfarande inte kommit med något definitivt beslut, säger Albin.

Gav de någon anledning till avslaget?

– Inget! Det var ett rent och skärt avslag. De hade kunnat skicka det med vändande post, de hade inte behövt vänta i fyra veckor. De hävdar bara att de inte kan ge dispens enligt förordningen 485/2013. I Sverige tolkar man det så att EU-förordningen 485/2013 står över 1107/2009. Så gör man inte i andra länder.

I ansökan hade man tydligt skrivit ner vad som gäller i andra länder, men Kemikalieinspektionen gjorde en annan bedömning.

Hur ska ni gå vidare, kan man göra något mer?

– Nej. Om vi skulle ge oss in i ett överklagande, finns det ingen chans i världen att vi räddar några våroljeväxter 2016. Det är försent ändå.

Om man vill odla våroljeväxter, hur ska man göra?

– Man ska så tidigt, vilket var en framgångsfaktor 2014/2015. Man ska vara observant på angreppen och beredd att spruta med en pyreteroid.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 22 februari 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste