Amerikansk mejerijätte inför mjölkkvoter

Det kooperativa amerikanska mejeriet Land O’Lakes inför ett system med mjölkkvoter för att styra mjölkproducenterna. Producerar bonden mer än vad marknaden efterfrågar sjunker priset på mjölken som levereras.

Jättemejeriet Land O’Lakes inför ett ”supply management program”, en form av mjölkkvoter, för mjölk från sina medlemmar i Mellanvästern.

Under kvotsystemet kommer alla producenter få en basproduktion, en kvot tilldelat sig utifrån sin historiska mjölkproduktion. Mjölkproducenterna får även i fortsättningen producera och leverera så mycket de vill till Land O’Lakes, men om det inte finns en efterfrågan på marknaden för den ökade produktionen så får producenten bära kostnaden för försäljning av mjölken på en annan marknad.

Producenter som inte utnyttjar sin kvot till minst 90 procent kan få den sänkt och fördelad till andra producenter.

I Mellanvästern inför Land O’Lakes systemet med mjölkkvoter under 2016. I de östra delstaterna av USA där Land O’Lakes har verksamhet infördes kvotsystemet 1 januari i år.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 02 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Proppen kanske inte var en så dum idé?

Krönika: Första gången jag fick höra ordet ”agronom” var när min mamma berättade att de hade ”proppar” som jobbade på gården. De utbildade sig alltså till agronomer och gjorde den obligatoriska ”proppen”. Jag har hört många olika historier genom hela min uppväxt om när dessa proppar bodde på gården och hade diverse olika idéer för sig. Men nu finns inte proppen längre och därmed har det lämnat ett tomrum, eller är det kanske en kunskapslucka? 

Kommentera