Falsk marknadsföring från Hemköp

I veckans annonsblad kampanjar Hemköp för ”Finsk fläskfilé, lika bra som svensk”. Ett påstående som inte stämmer. 

I Hemköps annonsblad vecka tio, hittar man ett erbjudande om finsk fläskfilé, som är lika bra som svensk. På vilket sätt den är lika bra, förtäljer inte annonsen. Men om man ser till djurhållning och antibiotikaförbrukning stämmer det inte. Foto: Print Screen Hemköps annonsblad vecka 10.

Den finska grisproduktionen har djurhållningskrav som ligger i nivå med EU-direktiven, med undantaget att de inte kuperar svansarna.

Margaretha Åberg, LRF Kött, är skeptisk mot kommunikationen.

– Finland har direktivnivå när det gäller djurhållningen, det som skiljer dem åt är att de har förbud på kuperade svansar. Men till och med danskarna har starkare krav på djurskyddsnivå än de finska, säger hon.

Den finska suggan är fixerad vid grisning och digivning och den är inte frigående under betäckning. I Finland ger man heller inte lokalbedövning vid kastrering. Utöver det har Sverige krav på större ytor för djuren än vad Finland har.

– I Finland har man ett reglerat krav på hur stor smågrishörnan ska vara. Det finns inga krav på det i Sverige, men i praktiken har man inom svensk grisuppfödning ändå alltid väl fungerande smågrishörn, något som är en nödvändighet, framförallt när suggan är lös i grisningsboxen, som hon är i Sverige, säger Emma Sonesson, grisföretagare och redaktör på tidningen Grisföretagaren.

Antibiotikafrågan är ytterligare ett område där Sverige ligger framför Finland. De senaste siffrorna från Europeiska läkemedelsmyndigheten (2013) visar att Sverige ligger på 12,6 milligram per kilo levandevikt, medans Finland ligger på 24,3 milligram. Siffrorna berör försäljning av antibiotika som används till djur. 

  Finland Sverige
Fixerad sugga under grisning och digivning JA NEJ
Frigående sugga under betäckning  NEJ JA
Kuperad svans NEJ NEJ
Lokalbedövning vid kirurgisk kastrering    NEJ JA

 

Jordbruksaktuellt söker Hemköp och HKScan i frågan.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste