Glyfosat-beslutet skjuts upp

Enligt den tidigare planen skulle EU-kommissionen fatta beslut kring framtiden för växtskyddsmedlet glyfosat i dag. Efter att Sverige, Frankrike och Nederländerna ställt sig emot, förskjuts nu beslutet istället framåt.

I juni i år löper det nuvarande godkännandet för användning av glyfosat, vilket bland annat förekommer i produkten RoundUp, ut i EU. I dag och igår möts de 28 medlemsländerna för att besluta om detta godkännande ska förlängas eller ej. Enligt förslaget ska man i så fall förlänga godkännandet i 15 år, tills 2031.

Inför mötet har flera studier undersökt glyfosatens påverkan på människors hälsa. Bland annat konstaterar Världshälsoorganisationen, WHO, att glyfosat ”troligen är cancerogent för människor”. Därefter har även den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, genomfört en studie som kommer med den motsatta slutsatsen, nämligen att glyfosat är ofarligt.

Sverige ville avvakta

De varierade forskningsresultaten har fått flera medlemsstater att dra öronen åt sig inför beslutetprocessen denna vecka. Bland annat harFrankrike, Nederländerna och Sverige annonserat att man inte kommer stödja EFSA:s studie, innan mer forskning har genomförts på ämnet.

– Vi kommer inte ta några risker rörande glyfosat och vi tycker inte att den analys som hittills har genomförts är bra nog. Vi kommer föreslå att inget beslut ska tas förrän en fortsatt analys har genomförts och EFSA:s forskare har varit mer transparenta om deras överväganden, säger den svenska miljöministern Åsa Romson, till The Guardian.

Precis som flera källor förutspådde, fick de tre länderna sin vilja igenom och vi kan nu vänta oss en andra beslutsrunda innan ett definitivt beslut rörande glyfosatens framtid i EU tas.

Vilhelm Ektander
Vilhelm Ektander
Tel: 070 – 092 20 02
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera