Japan öppnar för svenskt kött

Nu får Sverige exportera färskt nötkött till Japan. Arbetet med detta påbörjades redan 2006 men roddes i hamn först i slutet av februari, när utrikesdepartementet och japanska ambassaden undertecknade ett avtal.

Svenskt nötkött är godkänt för export till Japan. Foto: Thinkstock

– Det har varit en lång process för att få Sverige godkänt för export av färskt nötkött till Japan och ett viktigt delmål i arbetet med att få tillträde för svenska produkter på utländska marknader, säger Åsa Kjellgren, Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Svenska myndigheter har besvarat frågor från japanska myndigheter och delegationer från Japan har granskat hela det svenska kontrollsystemet för livsmedelssäkerhet och djurhälsa.

Resultaten av de japanska bedömningarna var goda vilket i sin tur lett till att Sverige är godkända för export av färskt nötkött till Japan.  

För att få exportera nötkött måste man uppfylla ett antal krav som Japan har. Bland annat ska köttet komma från nötkreatur som är yngre än 30 månader. Fler krav finns listade i exportverifikationsprogrammet som man hittar här.

Företag som vill exportera måste också få sina anläggningar godkända av japanska myndigheter innan affärerna kan inledas. Är man intresserad av detta ska man kontakta Livsmedelsverket för mer information.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 08 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste