Hur påverkar svensk gris klimatet?

På Skaraborgs Grisproducenters årsmöte enades man om att branschen själva behöver ta fram korrekta beräkningar för den svenska grisens klimatpåverkan. Samt förslag på hur den kan minskas.Under årsmötet var det också prisutdelning.

Befintliga beräkningar för den svenska grisens klimatpåverkan är missvisande och bygger på tveksamma antaganden. Branschen behöver själva ta tag i frågan för att ge svar på hur den svenska grisproduktionen påverkar klimatet. Den frågan enades Skaraborgs Grisproducenters årsmöte om att skicka vidare till både Grisföretagarna och LRF.

- 2005 nyttjade den svenska grisproduktionen alternativa råvaror som drank, vassle med flera motsvarande ett fodervärde av 200 000 ton foderkorn, konstaterade Ola Karlsson. En av flera faktorer som inte tas upp i befintliga livscykelanalyser för svenskt griskött.

Skaraborgs Grisproducenters ordförande, Per-Anders Didriksson, överräcker priset för Årets Grisföretagare till Fredrik Stenberg och August Stenberg, Russelbacka Egendoms AB. Foto: Erik Brink

Russelbacka prisas

Skaraborgs grisproducenter höll årsmöte på Russelbacka där man samtidigt passade på att besöka det nya slaktgrisstallet.

Under årsmötet prisades Russelbacka Egendom AB som årets grisföretagare i Skaraborg för sitt arbete med att utveckla sin grisproduktion.

Robert Paulsson, LRF Konsult, belönades med ett pris från Skaraborgs grisuppfödares idéfond för sin värdefulla insats för Skaraborgs grisproducenter.

Till Årets medarbetare utsågs Christer Johansson på Halla gård, Edsvära.


Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 14 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste