Nya ersättningar för djuromsorg 2016

I år finns det nya pengar att söka från landsbygdsprogrammet för de som är djurhållare. Nytt för 2016 är en ersättning för extra djuromsorg för får, samt för utökad klövvård för mjölkkor.

 

Syftet med samtliga tre nya ersättningar är att öka djurvälfärden inom respektive produktion. Ersättningen ingår i landsbygdsprogrammet 2014-2020 och bidrar till att nå målen med Europas tillväxtstrategi Europa 2020.

Sista dagen för ansökan är den 21 april 2016, kommer den in efter det, minskar ersättningen med en procent per dag och kommer ansökan in efter den 16 maj får man inga pengar alls.

Pengar till får

För första gången kan fårbönder också söka pengar för extra djuromsorg för sina får. För att kunna söka pengen gäller det att man uppfyller vissa krav och dokumenterar det.
För att få ersättningen ska man jobba med följande punkter:

 • produktionsplanering
   
 • foderplanering
   
 • klippning


mottagningsrutiner när nya djur förs in i besättningen

För varje tacka eller bagge kan man få 300 kronor.
Under våren har Gård- och Djurhälsan hållit kurser för fårbönder i syfte att förbättra kunskaperna som krävs för att få pengen för extra djuromsorg. Där ingår bland annat hullbedömning och foderstastrådgivning.

– Många hullbedömer redan sina får, men på kurserna har det visat sig att de flesta har ett högre hull på sina får, än de trodde, säger Ulrika König, veterinär, Gård- och Djurhälsan.  
Om man inte har varit på en av dessa kurser, men är intresserad, så kan man gå in på Gård- och Djurhälsans hemsida och anmäla sitt intresse.

Klövvård mjölkkor

För att uppnå bättre klövhälsa hos mjölkkor kan man söka ersättning för att man:
Verkar alla mjölkkor i besättningen två gånger om året.

Har rutiner för kontroll, bedömning och uppföljning av mjölkkornas klövar.
Behandlar klövsjukdomar.

Ersättningen ligger på 220 kronor per mjölkko.

Suggor

Även i förra landsbygdsprogrammet kunde man söka en suggpeng för extra åtaganden för bättre djuromsorg. Om man redan har ett åtagande, måste man fullfölja det innan den nya ersättningen kan sökas.

För att kunna söka ersättning för extra arbete med förbättrad djurhälsa krävs det att man dokumenterar åtgärderna och jobbar med följande punkter:  

 • produktionsplanering
   
 • analyser av foder, vatten eller strömaterial
   
 • rutiner vid utfordring
   
 • hullbedömningar
   
 • produktionsuppföljningar

Ersättningen ligger på 1 000 kronor per sugga eller betäckt gylta.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 18 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera