Fem punkter som ska lyfta köttet

Det måste bli lättare för konsumenten att veta vad för köttkvalitet man köper, samtidigt borde uppfödaren få betalt för den kvalitet som levereras. I dag är den ojämn och måste bli jämnare och högre för att gå en ljus framtid till mötes. 

Diskussion om ätkvalitet vid en av de två tankesmedjorna. Från vänster: Johan Jureskog (kock och restaurangägare, bla Restaurang AG), Anna Hessle (forskare nötköttsproduktion SLU), Hans Agné (VD Svenska Köttföretagen) Håkan Fällman (Fällmans Kött) Foto: Kristina Anderback

Under ett förprojekt träffades olika aktörer från slakteri, styckning, grossister, foodservice, restaurang, dagligvaruhandel samt forskning för att diskutera detta, vilket mynnade ut i fem punkter som ska resultera i en bättre köttkvalitet.

  • En ökad selektering och sortering i olika kvaliteter
  • En ny betalningsmodell som prisdifferentierar olika kvaliteter
  • Etablering och spridning av ”best practice” för att optimera ätkvaliteten i primärproduktion och förädling
  • En ökad kunskap om vad ätkvalitet innebär bland butikspersonal och beställare
  • En ökad kunskap om vad ätkvalitet innebär bland konsumenter

Utöver punkterna som man kom fram till i förprojektet konstaterades även att svenska konsumenter har ett stort förtroende till svenskt kött och dess etiska kvalitet. När det gäller ätkvalitet ligger Sverige dock efter. Enligt förprojektgruppen präglas det svenska köttet av en ojämn kvalitet, lågt utbud och en liten mängd premiumkött.

Slutsatserna av projektet visar att det är viktig att ta tag i dessa brister då ätkvaliteten med stor sannolikhet kommer att bli ännu viktigare framöver då konsumenter väntas minska sitt totala intag av kött, men välja bättre produkter.

Initiativet till förprojektet togs utifrån ett samarbete mellan Agroväst, SLU, SP Food and bioscience, Svenska Köttföretagen, Svenska Fåravelsförbundet, Svenskt Kött och Sveriges Nötköttsproducenter. Även Teknologisk Institut i Danmark. Finansiärer är Västra Götalandsregionen, EU Interreg Östersund-Kategatt-Skagerak och ingående partners. Macklean Strategiutveckling har på uppdrag från ovan nämnda parter genomfört  tankesmedjor samt nuläges- och omvärldsanalys.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 mars 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera