Fem punkter som ska lyfta köttet

Det måste bli lättare för konsumenten att veta vad för köttkvalitet man köper, samtidigt borde uppfödaren få betalt för den kvalitet som levereras. I dag är den ojämn och måste bli jämnare och högre för att gå en ljus framtid till mötes. 

Diskussion om ätkvalitet vid en av de två tankesmedjorna. Från vänster: Johan Jureskog (kock och restaurangägare, bla Restaurang AG), Anna Hessle (forskare nötköttsproduktion SLU), Hans Agné (VD Svenska Köttföretagen) Håkan Fällman (Fällmans Kött) Foto: Kristina Anderback

Under ett förprojekt träffades olika aktörer från slakteri, styckning, grossister, foodservice, restaurang, dagligvaruhandel samt forskning för att diskutera detta, vilket mynnade ut i fem punkter som ska resultera i en bättre köttkvalitet.

  • En ökad selektering och sortering i olika kvaliteter
  • En ny betalningsmodell som prisdifferentierar olika kvaliteter
  • Etablering och spridning av ”best practice” för att optimera ätkvaliteten i primärproduktion och förädling
  • En ökad kunskap om vad ätkvalitet innebär bland butikspersonal och beställare
  • En ökad kunskap om vad ätkvalitet innebär bland konsumenter

Utöver punkterna som man kom fram till i förprojektet konstaterades även att svenska konsumenter har ett stort förtroende till svenskt kött och dess etiska kvalitet. När det gäller ätkvalitet ligger Sverige dock efter. Enligt förprojektgruppen präglas det svenska köttet av en ojämn kvalitet, lågt utbud och en liten mängd premiumkött.

Slutsatserna av projektet visar att det är viktig att ta tag i dessa brister då ätkvaliteten med stor sannolikhet kommer att bli ännu viktigare framöver då konsumenter väntas minska sitt totala intag av kött, men välja bättre produkter.

Initiativet till förprojektet togs utifrån ett samarbete mellan Agroväst, SLU, SP Food and bioscience, Svenska Köttföretagen, Svenska Fåravelsförbundet, Svenskt Kött och Sveriges Nötköttsproducenter. Även Teknologisk Institut i Danmark. Finansiärer är Västra Götalandsregionen, EU Interreg Östersund-Kategatt-Skagerak och ingående partners. Macklean Strategiutveckling har på uppdrag från ovan nämnda parter genomfört  tankesmedjor samt nuläges- och omvärldsanalys.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 15 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Är det cringe att vara woke?

Krönika: När man är tonårsförälder är det inte alltid lätt att hänga med i ungdomarnas vokabulär. Att dessutom försöka sig på att använda desamma blir lätt cringe, inte minst ur ungdomarnas synvinkel. Ännu ett sätt att vara pinsam förälder. Och när man i debatten hör vuxna prata om woke som ointressant fenomen blir man fundersam, likväl som att det sker ett trendskifte bland ungdomar i synen om vad som upplevs viktigt. 

 

Kommentera

Gröna bubblor spricker och nya möjligheter föds

Det finns gott om affärsmöjligheter i den gröna politikens väg. Nu flyttar politikens intresse snabbt till ett nytt område. För entreprenörer med affärsnäsa uppstår möjligheter när politiker, media och företag springer i samma riktning. Samtidigt finns det stora risker när alla är så övertygade om den ”rätta vägen” att de slutar räkna. Det sunda förnuftet är ett tidigt offer på drömmarnas och girighetens piedestal.

 

Kommentera