Biodling för ökad integration

Svenska Bin har ett nytt projekt som handlar om att öka mångfalden i såväl samhället som i naturen. Målet är att föra samman nyanlända med biodlare som behöver arbetskraft. 

Lars Pettersson, ägare till LP:s biodling i Kila, Värmland anställde Mustafa Alkhateeb från Syrien som på fritiden hjälpt sin pappa med biodlingen hemma i idlib, Syrien. Foto: Svenska Bin

– Det började med att vi behövde folk, framför allt praktikanter, men det visade sig vara jättesvårt att hitta folk med rätt kompetens. Till slut fick vi kontakt med Mustafa via Arbetsförmedlingen. Han hade lärt sig sköta bin på sin familjs biodlingar i nordöstra Syrien. I dag har han fast jobb här hos oss och vi är glada att ha hittat honom, berättar Lasse Pettersson, ägare till LP:s biodling utanför Säffle, i ett pressmeddelande.

Efterfrågad kunskap

Mustafa Alkhateeb är inte ensam om att ha kunskap om biodling, det är många som kommer från Mellanösterns som har gedigen kunskap inom området. Samtidigt behöver den svenska biodlingen fördubblas om vi ska kunna tillgodose efterfrågan på svensk honung samt behovet av pollinering.

– Omkring 100.000 fler bisamhällen behövs i framtiden och därför behövs också fler inom biodlingen. I Sverige har biodling inte haft någon hög status, men i Mellanöstern har honung alltid varit viktigt. Det används mycket i te och matlagning, dessutom ordinerar läkare det som medicin. En person som Mustafa Alkhateeb, vars familj haft biodling i flera generationer, kan bidra med mycket erfarenhet, säger Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare Svenska Bin.

Svenska Bin har varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och Migrationsverket för att lyfta faktumet att biodlarbranschen behöver arbetskraft och praktikanter. Nu vill de se fler honungsproducenter nappa på idén.

Film för spridning

För att sprida projektet har en film gjorts på både svenska och arabiska, där Mustafa berättar mer.

– I filmen berättar jag hur jag fick jobb och hur bra jag trivs med mina arbetskamrater i Sverige. Det vore roligt om fler gör som jag. Bin är viktiga för oss människor. Och honung är något vi alltid ätit i Syrien, också för att hålla oss friska, säger han.

Bakom projektet står Svenskt Sigill, Biodlingsföretagarna, Svensk Honungsförädling, Sveriges Biodlares riksförbund, Svensk Landskapshonung, Bee Urban, Gårdshonung, Bimäster, Apinordica och Lovö honung.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 16 mars 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste