Snart premiär för ”Från Sverige”
Den nya ursprungsmärkningen Från Sverige är nu i startgroparna. Den 20 april dyker de första varorna med den nya märkningen Från Sverige upp i de svenska livsmedelsbutikerna.
Kriterierna är satta, reglerna klara och nu ansöker producenter, livsmedelsföretag och handlare om att få använda märkningen på sina produkter. Från den 20 april kommer de första varorna att bära märket Från Sverige och Kött från Sverige.
Under året kommer allt fler livsmedel att inkluderas. I samband med detta kommer även märket Svenskt Kött fasas ut.
Huvudprincipen för märkningen Från Sverige är att det är råvaran som räknas. Reglerna är följande:
- Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
- Odling ska ha skett i Sverige.
- All förädling och packning ska ske i Sverige.
- Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svenskt, även i sammansatta produkter.
- I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent vara svenskt (vatten räknas inte).
Från Sverige kan användas på alla typer av livsmedel, och de är indelade i följande huvudkategorier:
Mejerivaror
Ost
Ägg
Kött – kylt och fryst
Chark – pålägg och annan chark
Fågel – kyld och fryst
Frukt & grönt
Frysta livsmedel – grönsaker, frukt, bär, potatis, glass och desserter
Färdigmat – färsk och fryst
Prydnadsväxter
Kolonial – allt från müsli och flingor, frön, marmelad, sylt, mos, oljor, kryddor, ketchup, barnmat, pasta, konserver, desserter, socker och honung till snacks och konfektyr