LRF: ”Att inte få använda Stomp är en katastrof för svensk lökodling”

I och med att Kemikalieinspektionen vill införa ett svenskt förbud för växtskyddsmedlet Stomp SC sätts den svenska konkurrenskraften åter på spel. Det konstaterar LRF, som just nu arbetar på sin överklagan till beslutet.

Kemikalieinspektionen vill införa ett svenskt förbud för växtskyddsmedlet Stomp SC. Foto: Helena Högberg Åkerhielm

Förra veckan meddelade Kemikalieinspektionen att man ger avslag till LRF:s ansökan om förlängd dispens för växtskyddsmedlet Stomp SC, som främst används inom lökodlingen i Sverige. Utan ämnet konstaterar LRF att det blir väldigt svårt att bekämpa ogräs på ett effektivt sätt.

– Att inte få använda Stomp är en katastrof för svensk lökodling. Det finns andra växtskyddsmedel men de tar inte alla ogräs, till exempel nattskattan som skulle ta över och kväva löken. Mekanisk rensning ser jag som ett dyrt och orealistiskt alternativ, säger Agneta Sundgren, växtskyddsexpert på LRF, i ett pressmeddelande.

I och med att Stomp SC är godkänt i övriga EU, skulle ett svenskt förbud leda till försämrad konkurrenskraft samt att den svenska odlingen minskar. Följden av detta skulle då bli import från andra länder som använder medlet. 

– Än en gång hamnar svenska odlare i en situation med strängare regler än övriga Europa. Vi måste ha lika villkor på en gemensam marknad för att kunna konkurrera, säger Agneta Sundgren.

Under denna vecka planerar LRF att skicka in en överklagan till Kemikalieinspektionens beslut.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 april 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste