Det går bra för öländskt mejeri
I december 2014 producerades den första öländska mjölken på Borgholms kungsgård. Det första året har bjudit på både utmaningar och framsteg. Nu satsar man på förädling av både grädde och ost.
– Det går bra och det rullar på. Men i och med att det är första året, har det blivit några investeringar som vi inte hade räknat med, berättar Mattias Andersson, på Borgholms kungsgård.
Foto: Mattias Andersson
Vissa kontrollavgifter var dyrare än han hade beräknat och när volymerna ökade fick man sluta att frakta i plastbackar och istället investera i större rullvagnar. Även mer lagerutrymme har behövts.
– De tomma mjölkdunkarna är rätt skrymmande. Men ju mer du beställer åt gången, desto billigare får du både frakt och dunkar, berättar han. Mattias har därför köpt begagnade mobila lastbilssläp, där han kan förvara dunkarna tills de behövs i mejeriet.
Jämn produktion
Försäljningen har gått bra och ölänningarna gillar den lokala mjölken, men den stora utmaningen med att sälja livsmedel på Öland är att invånarantalet skiljer sig så över året. 25 000 personer på vintern kontra 250 000 personer på sommaren. Detta skapar utmaningar när man ska försöka hålla en jämn produktion över hela året.
Nytt samarbete
Ett steg i detta är att börja göra ost, som kan lagras under vintern, i samarbete med Christer Delding på Ölands köksmejeri i Alby på södra Öland.
– Vi pastöriserar mjölken i vårt mejeri och sedan levereraras mjölken till honom och så gör han ost av den, säger Mattias.
Krister samarbetar med flera andra gårdar, men planen är en unik ost från mjölken från Ölands mejeri. Men allt är väldigt nytt så alla pusselbitar är ännu inte helt på plats.
Tillverka grädde
Förutom osten har man nyligen investerat i en separator för att inom snar framtid kunna börja tillverka grädde i mejeriet.
– Det är bra att ha lite olika sätt att vidareförädla mjölken på, säger Mattias.
Över året har antalet butiker ökat succesivt från tre stycken, till att man i dag säljer sin mjölk i sju butiker på Öland och två i Kalmar. Även ett par restauranger använder mjölken.
– Vi har plockat in fler efter hand som det har löst sig med efterfrågan och logistik, berättar Mattias.
Ofta är det butikerna som hört av sig och en del har man tyvärr fått säga nej till, i och med att det inte fungerar med utkörningslogistiken. Mejeriet levererar nämligen mjölken själva till butikerna i en egen kylbil.
– Det fungerar bra. På det viset kan man ge lite extra service, man lär känna de som jobbar i butiken och kan ta upp beställningarna direkt till nästa gång. Det är också bra att de får ett ansikte bakom produkten, säger han.
Mattias tycker dock att det är tråkigt att behöva säga nej till butiker som vill ha mjölken och man har även tittat över andra logistiklösningar.
I uppstartsprocessen har mycket handlat om att ta in åsikter och tankar från konsumenter och kunder. Två saker har kommit upp på listan över saker som kan förbättrats och dessa har nu också åtgärdats.
– Den första kapsylen upplevdes som svår att öppna. Man fick vrida många varav innan den lossnade. Nu har vi bytt till en mer modern kapsyl som de flesta mejeriprodukterna har. Man behöver bara vrida ett kvartvarv och korken är tätare, förklarar Mattias.
Storleken på förpackningen är en annan sak som framförallt äldre och ensamhushåll har haft önskemål kring.
– Nu tar vi fram en mindre enlitersförpackning för dem som inte gör av med så mycket mjölk.
Med tanke på att mjölken är ohomogeniserad, behöver den kunna skakas. Därmed fyller man enlitersförpackningarna med 0,9 liter. Originalförpackningen är annars 1,75 liter,
Hur ser ni på framtiden?
– Det är jätteroligt och det är inget som jag ångrar. Även om det varit en del extra investeringar nu under det första året ser vi en massa utvecklingsmöjligheter. Det här är bara början, avslutar Mattias Andersson.