Invasiv bärfis siktad i Sverige

En fruktad bärfis har för första gången hittats i Sverige. Arten finns i andra delar av världen och gör där stor skada i fruktodlingar. Det är nu viktigt att hålla utkik. 

Bärfisen är rätt stor, runt 1,5 cm, och brunspräcklig med flera ljusa fläckar i framkanten på sin trekantiga ryggsköld. Foto: Thinkstock

Det var en privatperson som upptäckte bärfisen på sin arbetsplats och hörde av sig till Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog. Det visade sig vara bra då bärfisen var av typen Halyomorpha halys (brown marmorated stink bug). Insekten har förmodligen kommit till Sverige med en lastpall från Italien, skriver Naturhistoriska riksmusset på sin Facebooksida.

Bärfisen hör egentligen hemma i Asien, men kom till USA för 20 år sedan och har därefter blivit invasiv, vilket innebär att det förökat sig och spridit sig fort på ett sätt som skadat det ekosystem den introducerats till. 

Den finns även i Europa sedan drygt tio år och nu finns det en oro att den ska spridas till Sverige.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 april 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera