3 av 10 svenskar har aldrig varit på ett lantbruk

En ny Sifo-undersökning visar att tre av tio svenskar aldrig varit på en bondgård. Samtidigt visar undersökningen att 47 procent vill lära sig mer om hur maten produceras.

Intresset att lära sig mer om det svenska lantbruket är stort i landet. Samtidigt har 31 procent av svenskarna aldrig besökt en bondgård. Foto: Vilhelm Ektander

I en Sifo-undersökning, som utförts på uppdrag av Arla, har 2 192 personer mellan 18 år till 75 år svarat på frågor kring deras koppling till lantbruket. Panelen är riksrepresentativ. Undersökningen slår fast att ungefär tre av tio av de tillfrågade, 31 procent, aldrig har besökt en bondgård samt att 40 procent, är på en bondgård mindre än en gång per år.

Vill lära sig

Samtidigt svarar närmare hälften att de vill lära sig mer om hur maten produceras på en bondgård. Intresset är störst hos 18-29 åringarna, där 54 procent vill lära sig mer, medan 40 procent av 50-64-åringarna vill lära sig mer. Enligt undersökningen är de främsta skälen till att man vill besöka en bondgård att få reda på hur och var maten produceras, lära sig mer om arbetet på gården och träffa djur. Intresset för ett bondgårdsbesök är större hos kvinnor, 58 procent, än hos män, 48 procent, samt även något större bland yngre.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 april 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera