"Vi vill se till att risken att åka fast ökar"

Kött och Charkföretagen, KCF, har startat ett samarbete med Livsmedelsverket och miljöförvaltningarna i Göteborg och Stockholm. Detta för att minska livsmedelsbedrägeri och fusk.

Kött och Charkföretagen, Livsmedelsverket och miljöförvaltningarna i Stockholm och Göteborg ska samarbeta för att komma till rätt med köttfusket. Foto: Thinkstock.
 

Under Kött och Charkföretagens kvalitetsnätverks möte i slutet av april pratade man just om livsmedelsfusk och Livsmedelsverket och miljöförvaltningen i Stockholm fanns på plats.

Under mötet togs idén om ett bredare samarbete med myndigheterna till en ny nivå, då man bildade en arbetsgrupp. Gruppen ska innehålla representanter från myndigheterna och branschen som tillsamman ska arbeta för att komma till rätta med fusk.

För lätt att fuska

– Som vi upplever det är det alldeles för lätt för de fuskande företagen att lura konsumenterna. Det är en uråldrig fråga och det har förekommit fusk med livsmedel genom hela historien. Men det har uppmärksammats mycket mer under de senaste åren, säger Magnus Därth, vd Kött och Charkföretagen och fortsätter:

– Som vi ser det saknar den offentliga kontrollen både ekonomiska resurser och detaljkunskaper för att på allvar kunna lösa de här situationerna.

Magnus Därth är vd för Kött och Charkföretagen och nöjd med det nya samarbetet. Foto: KCF

Detaljkunskap som Kött och Chark-företagen sitter inne med, enligt honom.

– Vi vet hur branschen fungerar och vi kan i olika sammanhang stöta på de här företagen och får en bild av hur de jobbar. Vi vill hjälpa till med det vi kan för att risken att åka fast ökar.

Vissa varningssignaler

Inom gruppen ska man diskutera erfarenheter och konkreta fall för att komma framåt mot det gemensamma målet. Enligt Magnus finns det vissa indikationer som kan agera varningssignaler hos ett företag.  

Ekonomiska problem, inblandning i rättprocesser och att man står utanför branschorganisationen kan vara tecken på att allt inte står rätt till.

Att man driver flera bolag som sysslar med samma sak, kan vara ett sätt för att flytta kött mellan bolagen, berättar Magnus.

– I och med samarbetet tror jag att vi kommer att kunna identifiera fler punkter som gör det lättare för myndigheterna att prioritera bland de tips de får in, säger han.

Olika kompetenser

Magnus berättar att i andra länder har man satt samman grupper med olika kompetenser för att tillsammans avslöja fusk. En normal livsmedelsinspektör kanske inte vet exakt hur man ska bedöma hur ett företag går ekonomiskt, för att avgöra om det finns underlag för olägenheter. Därför är det bra med olika typer av samarbeten menar han.  

Vad krävs för att livsmedelsfusket ska minska?

– För att komma till rätta med livsmedelsbedrägerier krävs en effektiv kontroll. Det krävs ekonomiska resurser, så att risken ökar för att åka fast, och att när man väl åker fast så får det rejäla konsekvenser. Då kommer också de här företagen att sluta med det här, säger Magnus.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 09 maj 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste