Ostmejeri börjar med mjölk

Gäsene Mejeri är känd för sina ostar. Men nu tar man det hela ett steg till och börjar leverera mjölk på flaska. I dag levererades de första flaskorna till Ica Maxi i Allingsås. 

Nu lanseras Gäsene Lantmjölk färdig på flaska. Foto: Gäsene Mejeri

I två år har kunder kunnat handla mjölk ur en mjölkautomat i ostmejeriet och sedan i februari på Ica Maxi i Allingsås. Men nu utvecklars konceptet genom att man tar fram redan fyllda glasflaskor. 

– Det känns väldigt spännande. Vi är vana att kunna lagra saker, så det är en jätteskillnad, säger Martin Pardell, vd för Gäsene Mejeri. 

Mjölken ska säljas som Lantmjölk med naturlig fetthalt. Den är pastöriserad, men inte homogeniserad. 

Mindre investering

Enligt Martin handlar det inte om någon stor investering, utan man har köpt en tappningsmaskin och färdiga flaskor med företagstryck. Sedan kommer datum att adderas. 

– Skulle detta inte vara lyckosamt, så sitter vi inte där med en jätteinvestering. Vi har valt en mindre investering för att kunna växa succesivt, säger Martin. 

Sakta men säkert

Till en början handlar det alltså om en mindre volym och först ut är Ica Maxi i Allingsås.

– Allt eftersom kommer vi att börja sälja till fler butiker i närområdet. Nästa vecka adderar vi Ica Nära i Ljung och Möranda Livs i Annelund. Vi vill växa sakta men säkert, i och med att vi är vana vid ost, som har en helt annan distrubition och fungerar på ett helt annat sätt, säger Martin. 

Stor efterfrågan

En flaska kommer att innehålla 1,22 liter och kommer att kosta omrking 20 kronor. 

– Vi har fått mycket uppmärksamhet för det här och det är många som efterfrågar mjölken. Den är inte homogeniserad och det känns som att det ligger rätt i tiden, säger Martin. 

Varför tog ni steget från automat till färdig flaska? 

– För att kunna nå fler. En automat kostar en bit över 200 000 kronor att köpa in. Här kan vi nå allt från stora till små butiker, på sikt. Men distributionen är utmaningen, säger Martin.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 maj 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste