WHO och FAO: Glyfosat orsakar sannolikt inte cancer
Ett beslut om glyfosatens vara eller icke vara ska tas i EU senare i veckan. Nu går FAO och WHO ut med information gällande det omdebatterade bekämpningsmedlet. En ny undersökning från organisationerna visar att glyfosat sannolikt inte orsakar cancer.
I vetenskapliga försök har gnagare utsatts för doser som motsvarar de som människor rimligen utsätts för när man äter livsmedel som baseras på en gröda som behandlats med glyfosat. Gnagarna fick ingen utveckling av cancerogena celler under denna tid. Därmed drogs slutsatsen att glyfosat sannolikt inte utgör en ökad risk för att få cancer, rapporterar Reuters.
Forskargruppen menar att ett intag på upp till ett milligram per kilo kroppsvikt är säkert för en människa att få i sig.
Motsägelsefulla resultat
Dessa resultat går emot de tidigare rön som WHO:s International Agency for Research on Cancer, IARC, redovisade i mars förra året som pekade på att glyfosat sannolikt orsakar cancer.
Sju månader efter IARC:s rapport kom ut, gick den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA, dock ut med resultatet av sina undersökningar, som visade att glyfosat inte orsakar cancer. Även USA:s Miljödepartement (EPA) har utvärderat glyfosat flera gånger sedan 1986 och ännu inte funnit att det skulle vara cancerogent.
Senare denna vecka ska ett beslut tas i EU huruvida glyfosat ska fortsätta vara tillåtet eller inte.