Antalet hästar i Sverige kartläggs

Vart sjätte år undersöker Jordbruksverket hur många hästar som finns i Sverige, och nu är det dags igen.

Statistiken om antalet hästar i Sverige behövs bland annat för att kunna följa den långsiktiga utvecklingen och göra olika beräkningsmodeller. Foto: Carolina Wahlberg

Den förra undersökningen ägde rum 2010. Då fanns det drygt 360 000 hästar i landet. Sommaren 2016 är det dags att göra om kartläggningen, som genomförs via två olika enkäter. Den ena går ut till omkring 50 000 ägare till fastigheter där det tidigare funnits hästar. Samtidigt görs en större strukturundersökning med frågor som inte bara rör häst. Strukturundersökningen skickas till runt 70 000 jordbruksföretag. Cirka 3 000 kommer att få båda undersökningarna.

Det är frivilligt att svara på enkäterna, men från Jordbruksverkets sida menar man att det är värdefullt att så många som möjligt svarar. En anledning är att siffrorna ligger till grund för olika analyser och politiska beslut.

– Sverige är ett av Europas hästtätaste länder och sett till antalet verksamheter ligger hästföretagandet på femte plats i det gröna näringslivet. Det är av största vikt att vi får officiell statistik på utvecklingen inom hästnäringen. Det är ett måste för att skapa bra förutsättningar för svenskt hästföretagande, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF:s hästdelegation, i ett pressmeddelande.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 maj 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera