Pengar till utveckling av köttbranschen

Tio nya projekt för ökad lönsamhet och djurvälfärd ska få ekonomiskt bidrag från Branschutvecklingspengen. 

Totalt kom det in 46 ansökningar om att få ta del av medel från branschutvecklingspengen. Nu har tio projekt valts ut. Foto: Carolina Wahlberg

Tre miljoner kronor ska fördelas mellan projekt inom djurslagen gris, nöt och lamm. Projekten ska stötta genomförande av handlingaplanerna inom respektive djursort.

65 procent av pengarna ska gå till gris, 30 procent ska gå till nöt och fem procent till lamm.

Uppdelningen baseras på slaktavräkningen, alltså hur mycket pengar som varje djurslag betalar in till Branschutvecklingpengen via slaktavräkningen. För en grisföretagre innebär det till exempel 3,50 kronor per gris. 

Totalt ger Branschutvecklingspengen för de tre olika djurslagen 13 miljoner kronor. Tio miljoner går till Gård & Djurhälsan för att till exempel finansiera företagets närvaro i olika referensgrupper, för beredskapsarbete och för kostnaden att vara bollplank åt myndigheter. En del av pengarna används för att subventionera produktionsuppföljningsprogrammen PigWin och WinPig. 

Men tre miljoner har alltså avsatts för att stötta utvecklingsarbetet i köttbranschen. Den 15 mars var sista dagen att ansöka om finansiering av projekt. 

– Vi är överraskade och mycket glada över det stora intresse som har visats för utlysningen. Många har sökt, allt ifrån enskilda företagare till stora väletablerade organisationer. Nu kommer vi att utvärdera kriterierna för utlysningen och återkomma med en ny utlysning i början av nästa år, säger Theres Strand, vice vd för Svenska Köttföretagen som är den organisation som administrerar Branschutvecklingspengen, i ett pressmeddelande.

Projekt som får eknomiska medel: 

  • Köttpodden - podden where people meat - (Elisabeth Qvarford, Svenskt kött)
  • Arbete med resistens mot avmaskningsmedel bland fårens parasiter - (Karin Lindqvist Frisk, Gård & Djurhälsan)
  • Kvalitetskalv – ett gemensamt ansvar för mjölk och Nöt ungnötsbesättningen - (Anett Seeman, Gård & Djurhälsan) 
  • Fruktsamhetsrådgivning i dikobesättningar med fokus på avelstjuren - (Ylva Persson, Växa Sverige)
  • Agribenchmark - (Johanna Bengtsson, Gård & Djurhälsan)
  • Förbättrad nötköttsproduktion genom korsningar mellan mjölkkor och köttrastjurar - (Anna Hessle, SLU)
  • Diagnostik av spädgrisdiarré- utveckling av en metod för att påvisa Enterococcus hirae i svabbprov från levande djur. - (Jenny Larsson, SLU)
  • Erfarenhetsgrupper gris och Djurskötare utbildning Gris - (Maria Malmström, Griskonsult) 
  • Annonsering i moderna medie - (Mattias Espert, Sveriges Grisföretagare)
  • Ökad produktivitet på svenska grisbesättningar med hjälp Gris av influenser från framgångsrika grisländer – en snabbare implementering av 30 för 550 - (Theres Strand, Handlingsplan Gris)

 

 

 

 

 

 

 

I gruppen som bestämt vilka som ska få pengar till sitt projekt ingår representanter från Svenska Köttföretagen, Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och LRF Kött. 

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 24 maj 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera