Antibiotika ökar metanutsläppen
Enligt en studie ledd av Tomas Roslin på SLU påverkar antibiotika kons avföring och de djur som lever där. Kor som hade behandlats med tetracyklin släppte ut nästan dubbelt så mycket metan.
I forskninsgprojektet, som är ett samarbete mellan Sverige, USA, England och Finland, användes Tetracyklin. Det är ett bredverkande antibiotikum som används runt om i världen bland annat för att djuren ska bli friska och växa snabbare. Det sistnämnda är inte lagligt i Sverige.
Mycket metan
Det man fann när man jämförde komockor mellan behandlade och ickebehandlade djur, var att de behandlade djurens komockor släppte ifrån sig nästa dubbelt så mycket metan. Forskarna tror att orsaken till detta är att behandlingen gynnar metanbildande mikroorganismer i vommen och att detta kan kvarstå i avföringen.
Hur stort är problemet
Det här är den första studien som visar på detta samband och forskarna menar att det behövs mer forskning för att belysa och reda ut omfattningen av problemet.
– Våra resultat behöver kopplas till hur omfattande användningen av antibiotika är i olika delar av världen. Den restriktiva hållningen i länder som Sverige och Finland gör nog att problemen inte är så stora här, men där antibiotika används rutinmässigt för att förbättra tillväxten kan det vara annorlunda, säger Tomas Roslin, på SLU, i ett pressmeddelande.
Även frågan om metanutsläppet från kons rapar påverkas av antibiotika behöver studeras.
Annan tarmflora
I undersökningen tittade man även på hur antibiotikaanvändningen påverkar dygnbaggar som lever i komockor samt de ekosystemtjänster som de utför.
Dygnbaggarna som levde i de behandlade komockorna fick en annan tarmflora, men det påverkade inte djurens storlek eller fortplantning. Hur den förändrade tarmfloran påverkar skalbaggarna är dock inte känt. Den mikrobiella floran i komockan från behandlade djur hade en annan sammansättning och skillnaden varade i flera veckor.