Nya regler om näringsdeklaration

Enligt de nya kraven ska merparten av alla livsmedel ha en näringsdeklaration som redovisar innehållet i produkten. Vissa livsmedel undantas dock det nya kravet som börjar gälla i december.

Från och med december 2016 gäller nya krav för näringsdeklarationer på livsmedel. Foto: Thinkstock.

Förutom uppgifter om mängden fett, mättat fett, kolhydrater, sockerarter, protein och salt ska även energimängden anges på produkten.  I och med det nya kravet ska det tillsatta sockret redovisas tillsammans med det naturliga som totalmängden sockerarter i produkten. Exempel på naturligt socker är frukt- eller mjölksocker, dock behöver det inte framgå hur stor andel av totalmängden som är tillsatt socker.

– Det här är bra nyheter för alla konsumenter som vill göra medvetna matval, säger Anna Wedholm Pallas, rådgivare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Många livsmedelsföretag anger redan frivilligt näringsdeklaration vilket innebär att förändringarna inte innebär någon större förändring för dem.

Livsmedel som inte lyder under det nya kravet på näringsdeklaration är de livsmedel som säljs i restauranger, förpackade över disk eller på bondens marknad och liknande arrangemang.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 juni 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste