Fotosyntesen ger bränsle från jord och skog

Marknaden för fossilfria bränslen vibrerar av tillväxt och ett av företagen som växlat upp för att hänga med är Energifabriken. När Jordbruksaktuellt träffade dem för två år sedan var HVO på ingång i företaget, men mycket har hänt sedan dess.

Erik Jacobsson är en av grundarna och ägarna av Energifabriken. Han driver själv sin gård fossilfritt och tror att lösningen till framtidens miljöutmaningar ligger hos lantbrukarna. Det är fotosyntesen som ser till att grödan blir bra, liksom att den ger råvara till fossilfria bränslen från både jord- och skog. Foto: Carolina Wahlberg

Vi träffade Erik Jacobsson på Elmia för två år sedan, då spådde han att fossilfritt kommer att bli större framöver och berättade mer om det nya tillskottet i deras bränsleportfölj, HVO, sedan dess har fler fått upp ögonen för bränslet.

– Vi har haft en tid med väldigt stor kundtillströmning och aktivitet. Branschen går fort framåt och allt fler vet att fossilfria alternativ fungerar bra, säger Erik och fortsätter:

– Framförallt handlar det om en stor expansion på HVO-sidan.

HVO är en syntetisk diesel som framställs genom hydrering av växt och djurfetter. Energifabrikens HVO tillverkas huvudsakligen av slakteriavfall och rapsolja. Att HVO har gått om RME handlar dels om att HVO har visat sig vara ett väldigt väl fungerande bränsle, dels är prissättningen striktare kopplad till vanlig diesel vilket varit gynnsamt. Men i och med att oljan åter gått upp i pris har RME blivit mer attraktivt.

En politisk aspekt i detta är även att RME började beskattas för drygt ett år sedan, men nu sänks skatten från och med den 1 augusti.

Allt fler går över

Kommunerna har länge legat i framkant när det gäller övergång till fossilfritt, men nu sker det på bredare front.

– Kommuner och näringsliv leder i dag omställningsarbetet och vågar sätta tuffa krav och klimatmål. Politikerna åker efter, vi får hoppas att de inte råkar lägga i handbromsen eller backen av misstag bara, säger Erik.

Energifabriken har även lanserat ett nytt fossilfritt bränsle i år, Verdis Vintra som är en RME med inblandad oktanol som baseras på skogsråvara. Just nu pågår testkörningar och fler tester ska göras i höst.

– Som vi ser det är oktanolen en jätteintressant grön bränslekomponent, som leder till en bredare råvarubas och ökade volymer biodrivmedel, säger Erik.

Ökad tillgång

Utöver detta underlättar Energifabriken för sina bränslekunder genom att sätta ut ett antal pumpstationer i år. Främst i östra mellansverige samt längs med E4:an. Målet är att ha runt 20 anläggningar i slutet av året.

Både branschen och företaget växer, vilket avspeglar sig i den ökade omsättningen som gått från 57 miljoner 2013/2014 till 157 miljoner 2014/2015 och prognosen för det brutna räkenskapsåret 2015/2016 pekar på en omsättning på mellan 250 och 300 miljoner.

– Marknaden växer fort och allt fler ser fördelarna med fossilfritt bränsle. Det kommer att hända mycket den närmaste tiden, men inom fem till sju år har kanske marknaden stabiliserats och tillväxten jämnas ut, säger Eric.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 10 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste