Torka på Öland - Mät vattennivån i brunnen

Många lantbrukare på Öland har egna brunnar. Nu ombeds alla att hjälpa till att mäta vattennivåerna för att man ska ha koll på var de största behovet finns.

Johan Åhlund är nötköttsproducent och LRF:s lokalordförande i Mörbylånga. Han ingår i gruppen som ska se till att lantbrukets djur får vatten trots krisen. Han tycker det är väldigt viktigt att alla lantbrukare hjälper till att mäta nivån i sina brunnar. Foto: Anettet Hohner

I ett brev uppmanar landshövding Stefan Carlsson alla lantbrukare att mäta vattennivåerna och skicka in uppgifterna. Syftet är att kunna uppskatta behovet av mobila tankar om brunnarna skulle sina.

Information om mätningarna har gått ut via mejl, lokaltidning och via en del lokala träffar. Men Johan Åhlund, LRF:s lokalordförande i Mörbylånga, tycker inte att gensvaret hittills har varit så bra. Det har även varit en del tekniska problem med sidan där man ska rapportera in nivåerna. Men nu ska den fungera.

En gång i veckan

Under vecka 24 hade bara 31 personer fyllt i den första enkäten med grunduppgifter om brunnen. Sedan gäller det att mäta nivån och fylla i uppgifterna på nätet, i alla fall en gång i veckan.

– Jag har mätt varje dag sedan 3 juni, två gånger om dagen. I går (19 juni reds. anmärkning) rapporterade jag in alla de siffrorna. Jag hoppas att det är fler som har mätt, men inte rapporterat in, säger Johan.

Alla lantbrukare på Öland med egen brunn uppmanas nu att mäta vattennivån minst en gång i veckan och sedan rapportera in siffrorna till länsstyrelsen.

Hur ska man mäta?

– Det spelar ingen roll, mät med vad du vill. Huvudsaken är att man mäter. Ett måttband och en skiftnyckel fungerar bra. När det säger klonk är det botten och sedan är det bara att läsa av, säger han.

Mörbylånga kommun har även köpt in fem mätinstrument som ska kunna cirkulera mellan gårdar.

– Om alla kunde mäta en gång i veckan vore det jättebra. Från början sa de var fjortonde dag, men ju oftare vi mäter desto snabbare får vi fram statistiken, säger Johan.

Via http://bit.ly/28IyMfe kan man anmäla sig till nivåmätning och i nästa steg sedan börja rapportera in sina vattennivåer digitalt.

Varför är det viktigt?

– Då kan vi se hur det ser ut i området och om vi måste göra en insats. Det här gäller inte bara för i år, det kanske bli torrt nästa år också. Då har vi statistik där vi kan se om vattnet sinar snabbare i något särskilt område. Det är en värdefull information även framåt, säger han.

Johan är med i den en vattengrupp som fokuserar på vattensituationen för lantbrukarna på ön.

–  Länsstyrelsen och kommunerna har kommit överens om att djurgårdarna inte ska bli utan vatten. Det är inget ansvar som de har egentligen. Men i och med att jordbruket är så stort i området, får det inte ske. Det omsätter för mycket.

Gruppen som Johan ingår i har möten varje onsdag.

Mobiliserar sig

– Det finns inget facit för hur vi ska lösa det här. Men vi mobiliserar oss och tar fram planer.  Grundtanken var att sätta ut tankar på vissa platser, men det är ett väldigt dyrt sätt. Så vi håller på fundera över alternativ som att köra vatten med lastbil eller att sätta upp mobila avsaltningsverk. Vi undersöker kostnader för det och inga beslut är tagna, säger han.

Under helgen mellan vecka 24 och 25 kom mellan 35-55 millimeter regn på Öland.

– Men jag tror inte ens att det har gått ner två decimeter. Jorden och växterna suger upp allt vatten. Det är först under vintermånaderna som grundvattnet fylls på, säger Johan och trycker än en gång på vikten av att alla lantbrukare rapportera in sina vattennivåer.

 

Fakta: Vad har hänt mer?

Den 7 juni invigdes vattenledningen mellan Revsudden och Stora Rör. Under vecka 25-26 kommer förhoppningsvis vatten att börja rinna över sundet. Vattentransporter över bron kommer att fortsätta. 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har beviljat pengar till flyggeofysiska undersökningar för att kunna hitta nytt grundvatten från luften. Dessa undersökningar kommer att göras med hjälp av helikopter under hösten. 

Borgholms kommun har fått klartecken att bygga ett avsaltningsverk i Sandvik. Den totala kostnaden kommer att bli 113,2 miljoner kronor, skriver tidningen Barometern. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste