RAPPORT: Fördelarna med att äta svenskt kött

Som ett svar på kritiken om att nötköttproduktion är en miljöbov lanserar Svenskt kött en rapport med fakta om den svenska produktionens miljö- och klimatpåverkan.

Elisabet Qvarford, vd Svenskt kött. Foto: Carolina Wahlberg

– Nötkreaturen har gjorts till syndabock i klimatdebatten. Men det är stor skillnad på hur uppfödning ser ut i olika delar av världen. Jag tycker att det är hög tid att lyfta fram det svenska nötköttets miljö- och klimatfördelar, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött, i ett pressmeddelande.

Sverige och världen

I rapporten har information om svensk och utländsk nötköttsproduktion sammanställts med siffror från bland annat FAO. Utsläppsmängden av svenska klimatgaser redovisas samt vilka avtryck vi gör i förhållande till EU och resten av världen. Man förklarar också hur nötköttsproduktionen i Sverige är starkt sammankopplat med vår mjölkproduktion. Biologisk mångfald och öppna marker tas upp som positiva effekter av att producera nötkött, liksom miljövinsterna av att odla vall.

Ett verktyg

Rapporten kan ses som ett verktyg i klimatdebatten menar Svenskt kött och hoppas att den ska få en bred spridning.

– Svensk nötköttsproduktion står sig väldigt bra i en internationell jämförelse och bidrar samtidigt med betydande vinster för vår miljö. Det är angeläget att ge svenska uppfödare råg i ryggen och att den svenska uppfödningen inte fortsätter att minska. Vi måste ha mer av ett helhetsperspektiv när vi diskuterar åtgärder för att minska vår klimatpåverkan, säger Elisabet Qvarford.

Rapportens fullständiga titel lyder ”Nötkött & Klimat - fakta om svenska nötkreatur och deras påverkan på klimatet”. Den kommer bland annat kunna laddas ner från Svenskt kötts hemsida.

Rapporten presenteras i dag, onsdag klockan 8:30 på ett seminarium i Almedalen som kan ses här. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 juli 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste