Danmarks största ekogrisbonde lanserar nytt koncept

Danmarks största producent av eko-gris, med 1950 suggor, ska stärka sitt varumärke och anställer en veterinär och en kommunikationschef. 

Grisarna växer upp på marker med mycket poppel i närheten av Holstebro. Därmed har grisbonden Bertel Hestbjerg beslutat att hans grisar numera ska säljas under ett nytt varumärke, nämligen ”Poppelgris fra Hestbjerg” som kommer att finnas hos Coop i Danmark från och med den 1 oktober, skriver Maskinbladet.

Ska föda upp fler grisar

Samtidigt som det nya konceptet lanseras påbörjar Bertel en omstrukturering. Hittills har han sålt mycket smågrisar till andra uppfödare men nu kommer han att föda upp fler själv. Utöver det ska smågrisarna gå med suggan i tio veckor istället för sju. Något som Bertel menar kommer göra grisarna starkare  och friskare och därmed minska behovet antibiotika och annan behandling.

Utöver det har han även anställt en egen veterinär som ska säkra djurvälfärden.

Avsättning för hela grisen

Bertel samarbetar med slakteriet DanePork samt exportören Tamaco, tillsammans har de startat verksamheten Organic Pork som ska stå för avel, slakt och försäljning av ”Poppelgris fra Hestbjerg”. En av utmaningarna är att få avsättning för  hela grisen.

Grisproduktionen har runt 30 anställda, varav tre är hantverkare som ser till att allt är i trim och en revisor är ekonomichef.

– Driften ska fungera även om  jag är borta i tre månader, säger Bertel.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste