Dator ska hålla koll på hästarna

Sedan årsskiftet måste alla hästar ha ett pass och nu ska de också registreras i en ny databas. 

Sedan årsskiftet gäller krav om att alla hästar ska ha ett pass. Informationen om djuren lagras i en databas och uppdateras allteftersom passen förnyas. Foto: Carolina Wahlberg

– Detta är en helt ny central hästdatabas som vi tagit fram och det känns bra att vi nu kan få en bättre helhetsbild över vilka hästar som finns i Sverige. Alla hästar som finns i landet längre än 90 dagar ska vara registrerade i hästdatabasen, säger David Slottner, enheten för häst, fjäderfä och vilt, på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Det är avelsorganisationen eller registerförfarande förening som utfärdar passen eller uppdaterar de befintliga. De skickar sedan vidare informationen till databasen och sedan kan man söka på information om specifika hästar.

Passkrav för hästar gäller sedan årsskiftet i Sverige liksom i andra EU-länder, detsamma gäller kravet på en hästdatabas. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

”AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst”

Krönika: Det kom ett mess till mig häromdagen. Min man var ute på åkern för att få ner de sista hektaren korn i marken innan det annalkande regnet. Uppenbart hade den senaste intensiva veckans alla timmar i traktorn gjort att tankarna börjat glida alltmer från gårdens bestyr till omvärldsreflektioner… ”En tanke från traktorn… Visst är det konstigt att AI är spännande och ska hjälpa hela världen medan GMO är bannlyst… Tror nog att AI är värre för den fria mänskligheten…”

 

Kommentera