För få humlor och bin

Den naturliga förekomsten av pollinatörer är för liten och beror på en minskad biologisk mångfald, till följd av stora monokulturella odlingar. Det menar professor och humleexperten Dave Goulson som även ser en risk med importerade insekter.

I Sverige finns cirka 300 vilda arter av bin varav 40 är humlor. Foto: Thinkstock. 

Professor Dave Goulson höll under Almedalsveckan ett föredrag om pollinatörer och deras försämrade situation, skriver Svenska Bin på sin hemsida.

Vid odling av tomater och jordgubbar i växthus används humlor för pollinering, dock räcker inte den naturliga förekomsten av humlor till. I Sverige finns det ingen professionell uppfödning av humor utan import sker från europeiska länder, något som Dave Goulson är kritisk till:

 – Vi har testat dessa humlor och vet att de sprider sjukdomar, fastän de förses med friskhetsintyg. I Sydamerika har importen lett till att kontinentens egna humlor är på väg att utrotas.

Dave Goulson menar att både konsumenter, livsmedelsbranschen och lantbrukare måste ta sitt ansvar och samarbeta, det behövs ett helhetsgrepp för att stoppa minskningen av pollinerande arter. 

Maria Humble
Maria Humble
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Kan normalt betyda olika saker?

Krönika: Inflationen fortsätter att ligga på en högre nivå än vad vi under många år ansett vara normalt. Vi får gå tillbaka till tidigt 90-tal för att hitta motsvarande nivåer och riksbankerna runt om i världen höjer sina styrräntor för att motverka utvecklingen. Följden blir högre marknadsräntor och här blir det intressant att ställa sig frågan vad som är normalt? Låt oss resonera lite kring begreppet referensram.

 

Kommentera