Mjältbrand på östgötsk gård

Tre djur har dött på betet och provsvaren från SVA visar att det var mjältbrand som var orsaken, skriver Jordbruksverket. Gården ligger vid Omberg och området är avspärrat.

Tre nötdjur hittades döda på ett bete vid Omberg i Östergötland, provsvaren konstaterade att orsaken var mjältbrand. Foto: Thinkstock

Området som djuren betet på är avspärrat och en smittskyddsutredning har inletts. Spärren innebär att allmänheten inte har tillträde till området som ligger i anslutning till ett naturreservat med vandringsleder.

Sjukdomen drabbar främst idisslare men det är en så kallad zoonos och kan därmed smitta mellan djur och människa. Bedömningen är dock att det inte är någon fara för människor i dagsläget då man måste ha varit i kontakt med ett sjukt eller dött djur för att smittas.

De som har varit i kontakt med de sjuka djuren undersöks av smittskyddsläkare som avgör om behandling är aktuell eller inte.

Detta är det fjärde utbrottet av mjältbrand sedan 2008. Senast var det en gärd i Örebrotrakten som drabbades. Senast en människa blev smittad i Sverige var 1965.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste