Får jag våldta din dotter? Djurens Rätt representant frågar bonde

Flera av Sveriges gårdar berättar om sin verksamhet på sina sidor på Facebook. På en av dessa sidor publicerade en lantbrukare en text som ett svar på Djurrättsalliansens kampanj #intedinmjölk, det dröjde inte länge innan hoten inkom.

Det är inte första gången som djurrättsaktivister använder termer som våldtäkt, tortyr och mord samt likställer kalven med barn i sin retorik. Foto: Carolina Wahlberg

I texten som lantbrukaren delade som svar på kampanjen stod bland annat följande:

”Det ÄR min mjölk. Jag har köpt den. Och man kan säga att bonden har köpt den av kon. Hon får ju gratis mat och husrum, med en mjuk gummimatta att vila på, hon får rent vatten, skydd från rovdjur och vård om hon blir sjuk. Kalven får all mjölk den behöver för att växa och må bra!”

Hot och näthat

Kort därefter började fler hotfulla meddelanden dyka upp på gårdens Facebooksida samt i personens egna inkorg. Ett av hoten som kommer från en person som är kontaktperson i Djurens rätt lyder:

”Får jag ta din dotter, våldta och ta barnen av henne för att sälja hennes mjölk o när hon slutar ge mjölk då dödar jag henne. Istället får hon mat, rent vatten och sovplats! Deal?”

Flera andra kommentarer innehåller ord som äckel, våldtäkt, tortyr mord och så vidare.

En annan person skriver:

”Jag anar att du inte skulle ha något emot att bli kidnappad, våldtagen, torterad och sedan få ditt barn stulet och mördat eller våldtaget och fastkedjat bara så att jag kan få din mjölk.”

Inte första gången

Detta är inte första gången en lantbrukare blir attackerad av personer som anser sig ha djurens bästa i första rummet. Flera djurbönder vittnar om att man känner sig otrygg på grund av hot som inkommer från djurrättsorganisationer.

DN, rapporterar om detta och har pratat med Benny Andersson, som är verksamhetschef för Djurens rätt angående hotet som nämns ovan:

– Jag kan ju förstå vad vår kontaktperson försöker förmedla, en sorts liknelse med vad kor utsätts för. Men det fungerar inte. Det blir alldeles för grovt och personligt. Så uttrycker inte vi oss som organisation, vi jobbar emot allt som har med våld och övergrepp att göra, säger han.

Djurens Rätt uppger att de ska tala med personen under dagen och använda detta inlägg som ett exempel för hur de inte ska uttrycka sig i fortsättningen. De har även gått ut med ett officiellt meddelande om att hot inte är ok.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 14 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Hållbarhetsklivet för svenskt lantbruk

Krönika: Systematiskt miljö- och klimatarbete under 20 år med tydliga mål vad man vill åstadkomma. Hur många branscher kan berätta detta för marknaden? Jag läste nyligen igenom strategin för Greppa Näringen för perioden fram till 2027, projektet som omfattar drygt 10 000 av Sveriges livsmedelsproducenter och täcker nästan hälften av den svenska åkerarealen. Fantastiskt vilket arbete som lagts ner under åren och så rätt i tiden för de kommande årens hållbarhetsarbete.

 

Kommentera