Kyla och hygien viktigt under rötmånaden

När vädret är varmt och fuktigt trivs bakterier och mögel i maten som kan göra oss sjuka. Livsmedelsverket ger grundläggande råd för att klara sig igenom rötmånaden. 

Rätt hygien och temperatur är viktigt under sommarens rötmånad. Foto: Thinkstock.

– När man grillar är det till exempel viktigt att tänka på att bakterier från rått kött inte ska hamna på färdiglagad mat. Använd olika fat och redskap för rått och färdiglagat, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till Sveriges Radio.

Livsmedelsverket ger ytterligare råd för att undvika att bli sjuk under sommarens rötmånad:

  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat.
  • Håll kall mat kall – ta gärna med en kylväska till butiken så att varorna håller sig kalla hela vägen hem.
  • Håll varm mat varm.
  • Ha rätt temperatur i kylskåpet – 4-5 grader är lagom.
  • Släng inte mat i onödan. Lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka.

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 juli 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste