Nytt fall av mjältbrand

Förra veckan fick en gård i Östergötland mjältbrand, under söndagen konstaterades ytterligare ett fall i området. Det nya fallet handlar om en ko, som betat i närheten av området där de första djuren insjuknade. 

Ett nytt fall av mjältbrand är konstaterat i Östergötland. Smittan kan ligga i marken mycket länge och blomma upp vid grävarbeten, idisslare är särskilt mottagliga för sjudomen. Bilden från ett tidigare tillfälle. Foto: Katarina Johnsson

– Erfarenheter från utlandet visar att det är ökad risk för nya utbrott hos djur i närområdet kring ett utbrott så detta var inte helt oväntat, säger Gunilla Hallgren vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, i ett pressmeddelande.

Avspärrat område

Området kring den plats där de döda djuren påträffats är avspärrat, vandrare och andra besökare uppmanas att hålla sig utanför avspärrningarna för att minska smittorisken samt underlätta saneringsarbetet. Personer som kommit i kontakt med smittade djur får förbyggande behandling och nötkreatur på de drabbade gårdarna vaccineras.

– Risken finns för att fler djur ska insjukna, men den minskar allt eftersom och för människor är smittrisken kontrollerad, säger Maria Cedersmyg, Jordbruksverket.

Under som utredningen pågår, kan gårdarnas verksamheter med köttdjur och höns fortsätta som vanligt.

Kan komma från jorden

I dagsläget vet man inte var smittan kommer ifrån. Mjältbrand har dock förekommit i området lång bak i tiden och bakterierna kan överleva i jorden  en mycket lång tid. Smittan kan blomma upp om man exempelvis utför grävarbeten. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste