Olika åsikter om nytt stödpaket

Idag, den 18 juli, träffas de europeiska jordbruksministrarna i Bryssel då ett förslag på ett nytt åtgärdspaket gällande europas mjölkkris ska presenteras. Meningarna går dock isär om hur stödpaketet bör vara utformat.

I dag presenteras ett förslag på ett nytt åtgärdspaket, för att hantera den europeiska mjölkkrisen, på jordbruksministrarnas möte i Bryssel. Foto: Thinkstock.

På jordbruksministermötet, som hålls i dag i Bryssel ska det nya paketet diskuteras. Sven-Erik Bucht är dock inte på plats utan har skickat statssekreteraren Elisabeth Backteman i sitt ställe. 

En allmän uppfattning är att det nya paketet kommer innehålla åtgärder för att bromsa Europas mjölkproduktion och spekulationer sker om att ytterligare ekonomisk stöd till mjölkbönder kommer att bygga på att dessa minskar sin produktion.

Sverige är skeptiska

I Sverige är regeringen skeptisk och vill istället att jordbruket ska styras av marknaden. LRF:s ordförande Helena Jonsson vill inte heller se mer stöd till europeiska mjölkbönder.

– Principiellt är det ju lite besvärligt att betala någon för att inte producera. Vad man nu än beslutar i EU-rådet, så uppmanar LRF den svenska regeringen att använda de redskapen som finns för att skapa så bra möjligheter för de svenska mjölkbönder som möjligt, säger Helena Jonsson, till Sveriges Radio. 

Oro på Irland

Ett av de länder som expanderat mycket sedan kvoterna släpptes är Irland och de är mycket kritiska till en eveutell minskning av invägningen, rapporterar Agriland. Den Irländska Kooperativföreningen menar att ett sådant beslut skulle innebära ”ett oerhört farligt prejudikat” och att Europakommissionen i så fall sviker de Irländska bönderna som under de senaste månaderna expanderat för att säkra sin framtid.

Hoppas på frivilligt system

Förra året i september lanserade europakommissionen ett stödpaket på 500 miljoner euro. ICMSA, Irish Creamery Milk Suppliers Association, anser att ett stödpaket som fortsätter i samma spår är irrelevant för mjölkböndernas nuvarande situation. John Comer, ordförande ICMSA, hoppas på att frågan om ett frivillig system, med ersättning per liter minskad mjölkleverans, kommer upp på dagens möte. 

– En frivillighet innebär helt klart att enskilda jordbrukare kan öka eller minska sin produktion beroende på sina egna individuella omständigheter, säger John Cormer till Ariland, och fortsätter:

– Marknaden måste kunna se en minskad tillgång i framtiden om vi ska se några meningsfulla prisökningar. Att bara hoppas på att obalansen mellan utbud och efterfrågan magiskt kommer att försvinna är inte ett alternativ, och beslutsfattarna bör sluta låtsas att det är det, säger han.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 18 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste