Källan till mjältbranden fortfarande okänd

Efter förra veckans upptäckta fall av mjältbrand i Omberg fortsätter arbetet med att spåra smittkällan. En smittskyddsutredning pågår för att kartlägga de djur som betat i området.

Sökande efter den smittkälla som smittat flera kor på bete med mjältbrand pågår fortfarande. Djuren på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Carolina Wahlberg

Länsstyrelsen Östergötland, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket arbetar tillsammans för att sanera och smittsäkra de drabbade gårdarna i Östergötland.

– Vi jobbar brett och förutsättningslöst med att försöka hitta källan till smittan. Djur som har gått på bete tillsammans med de djur som dog av mjältbrand har vaccinerats, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Det finns ingen risk för allmänheten att smittas. Det är ofarligt att vistas och vandra på Omberg men eftersom smittspårning pågår så är det viktigt att hålla sig utanför avspärrade områden. Det är också helt ofarligt att äta kött och andra livsmedel som produceras i området.

Om man som djurägare skulle hitta döda nötkreatur, får eller getter ute på sina beten uppmanas man att täcka över dessa, utan att röra vid djuret, och kontakta sin veterinär.

 

Maria Humble
Maria Humble
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste