Förslag om D-vitamin i fler livsmedelsprodukter

Livsmedelsverket har under våren föreslagit att den grupp livsmedel som berikas med D-vitamin bör utökas. EU-kommissionen svarar att även utländska produkter på den svenska marknaden bör gå under det nya regelförslaget.

– Ju fler produkter som berikas desto enklare blir det att få i sig tillräckligt med D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Foto: Thinkstock

Förslaget innebär att berikningen av D-vitamin ska omfatta fler mjölkprodukter, vegetabiliska drycker och matfetter. Livsmedelsverket vill även att halterna höjs.

En remiss till EU har skickats in under våren och EU- länderna har fått lämna synpunkter på förslaget. EU-kommissionen menar att produkter från andra europeiska länder som säljs i Sverige bör omfattas av de nya reglerna.

- Livsmedelsverket kommer nu att analysera kommissionens synpunkter och kommer därefter att ta ställning till hur verket ska gå vidare med föreskriftsändringarna, säger Kristina Ohlsson, chefsjurist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Idag berikas produkter som lättmjölk, mellanmjölk och margarin med vitamin D.

 

Fakta om D-vitamin

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern. För personer med mörk hud och heltäckande kläder är det särskilt svårt.

Källa: Livsmedelsverket
 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste