Förslag om D-vitamin i fler livsmedelsprodukter

Livsmedelsverket har under våren föreslagit att den grupp livsmedel som berikas med D-vitamin bör utökas. EU-kommissionen svarar att även utländska produkter på den svenska marknaden bör gå under det nya regelförslaget.

– Ju fler produkter som berikas desto enklare blir det att få i sig tillräckligt med D-vitamin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Foto: Thinkstock

Förslaget innebär att berikningen av D-vitamin ska omfatta fler mjölkprodukter, vegetabiliska drycker och matfetter. Livsmedelsverket vill även att halterna höjs.

En remiss till EU har skickats in under våren och EU- länderna har fått lämna synpunkter på förslaget. EU-kommissionen menar att produkter från andra europeiska länder som säljs i Sverige bör omfattas av de nya reglerna.

- Livsmedelsverket kommer nu att analysera kommissionens synpunkter och kommer därefter att ta ställning till hur verket ska gå vidare med föreskriftsändringarna, säger Kristina Ohlsson, chefsjurist på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Idag berikas produkter som lättmjölk, mellanmjölk och margarin med vitamin D.

 

Fakta om D-vitamin

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan till D-vitamin. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

De nya nordiska näringsrekommendationerna, NNR, konstaterar att vi i Norden behöver få i oss mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig nivå av D-vitamin i blodet även under vintern. För personer med mörk hud och heltäckande kläder är det särskilt svårt.

Källa: Livsmedelsverket
 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 21 juli 2016

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera