Fler vaccinationer till följd av nytt mjältbrandsfall

Ännu ett djur från den gård i Östergötland som först drabbades har kontaterats bära på smittan. Nu vaccineras fler djur som betar i området kring och på Omberg för att minska risken att smittan sprids.

De djur som gått med de smittade nötkreaturen är redan vaccinerade. Djuren på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Carolina Wahlberg

– Vi väljer att vaccinera fler nötkreatur, får och getter i området för att minska risken att fler djur i området insjuknar. Vaccination används ofta utomlands och har också använts med framgång sedan utbrottet 2011 i Örebro län vid Kvismarens naturreservat, säger Lotta Andersson, stf. chef på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

På de områden där de smittade djuren betat pågår fortfarande sanering och smittspårning. Hittills har sex nötkreatur från två gårdar dött av mjältbrand ute på sina beten.

– Inkubationstiden för mjältbrand är 1-14 dagar. Det nya fallet som är en tjur från den första smittade gården var vaccinerad men hade betat i samma område som en av de kor som dött av mjältbrand. Tjuren har sannolikt blivit smittad innan den blev vaccinerad, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, i ett pressmeddelande.

 

Maria Humble
Maria Humble
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 juli 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste