En geting att se upp för

Sammetsgetingen är en rovinsekt som räknas som en främmande och invasiv art i Europa. Man befarar att den kan sprida sig till södra Sverige och orsaka skada för yrkesbiodlare och i odlingar av frukt och bär. 

 

Sammetsgetingen har ett mörkt utseende och de mörka delarna på kroppen kan uppfattas som sammetslika då de är matta. På bakkroppen har den ett brett orange band. 
Foto: Thinkstock.

Getingen kommer från södra Asien och fördes till Europa oavsiktligt genom importerat gods från Kina. Den är en rovinsekt som jagar honungsbin och andra vilda pollinatörer, arten finns med bland 37 andra på EU:s lista över främmande invasiva arter som är av unionsbetydelse.

En sammetsgeting kan fånga 20 till 30 bin på en dag vilket leder till att ett stort antal sammetsgetingar kan utplåna ett helt bisamhälle. Detta leder till problem då pollineringen blir otillräcklig, eller inte blir av alls. Man har också sett att getingen äter frukt och bär, vilket kan göra ytterligare skada i frukt- och bärodlingar.

Sammetsgetingen tillhör släktet Vespa och är en bålgeting, storleksmässigt mindre än den svenska. Risken att den tar sig till Sverige ökar vid handel med områden där getingen finns. Hittills har den noterats i Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien och Tyskland.

Naturvårdsverket är den myndighet som har ett övergripande ansvar för handlingsplaner i Sverige gällande arbete med invasiva arter. Jordbruksverket uppmanar berörda och intresserade att hålla utkik efter insektens bon som kan bli upp till 70 centimeter stora runda bollar. Man är angelägen om att arten uppmärksammas så att skador kan motverkas i tid.

Maria Humble

Frilansjournalist

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 augusti 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera